«Η συμφωνία με την Τρόικα μπορεί να εξασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις για το πότε και πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης. Για να φτάσουμε, όμως, σε μία συμφωνία με την Τρόικα, προϋπόθεση είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Η Ευρώπη έχει βοηθήσει σημαντικά, αλλά πρέπει και αυτή να κάνει μαζί μας, το τελευταίο μίλι. Άλλωστε, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλες τις πλευρές. Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της «Herald Tribune», με θέμα «Attracting Foreign Investments: An absolute priority».

Στα μέτρα που με τη στήριξη της Ευρώπης θα οδηγήσουν στην «οριστική αλλαγή γηπέδου» για την Ελλάδα, ο υπουργός κατατάσσει τη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα μπορούσε να αντλεί κεφάλαια από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, και κατόπιν και από ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη διαμορφωθεί μια Επιτροπή για να υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου. Σε αυτή συμμετέχουν το υπουργείο Ανάπτυξης, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ομάδα Δράσης (Task Force) και αναπτυξιακοί φορείς, όπως η EIB, το ΕΙF και η KFW. Τα πορίσματά της Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε, μπορεί να αποτελέσουν μια χρήσιμη βάση.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, η διαπραγμάτευση της οποίας είναι ήδη σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά σε αυτά που πρέπει να κάνει η χώρα μας, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι στόχος είναι να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και σημείωσε: «Δίνουμε μάχη με τις αγκυλώσεις ενός παλαιού μοντέλου που όριζε πως δήθεν μπορείς να έχεις επενδύσεις χωρίς επενδυτές και ανάπτυξη χωρίς ανταγωνιστικότητα. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε οριστικά από τις αντιφάσεις του».