Υπάρχουν κάποια πρώτα θετικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, επισήμανε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώνει η International Herald Tribune στην Αθήνα.
Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε έμφαση στην ποιοτική βελτίωση του κεφαλαίου «αξιοπιστία» της Ελλάδας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, καθώς και στην ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού παρά την πολύ μεγάλη ύφεση.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε θετικά γεγονότα, όπως στη σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, στην επιτάχυνση που παρατηρείται στο πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, μέσω μιας σειράς διαγωνισμών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και στις προσπάθειες δημιουργίας ισχυρών τραπεζικών σχημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει το 70% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη, είπε ο υπουργός.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Σταϊκούρας, έκανε λόγο για τεράστιες θυσίες από πλευράς των πολιτών τη χρονική περίοδο 2010- 1012 που έχουν φθάσει σωρευτικά τα 49 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ, γεγονός πρωτόγνωρο για οποιοδήποτε κράτος της ευρωζώνης.
Μίλησε, επίσης, για οριακή κατάσταση αναφορικά με τα χρηματοδοτικά διαθέσιμα, επισημαίνοντας ότι θα εντείνεται η πίεση μέχρι να εκταμιευτεί η δόση που εκκρεμεί. Υπό προϋποθέσεις, η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα έπρεπε να είχε αποδεσμευτεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2012, υπάρχει άμεση ανάγκη καταβολής των δόσεων, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εκτεταμένο φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από αξιοπερίεργη ανθεκτικότητα στη χώρα μας.
Επισήμανε, τέλος, ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή, σε μια προσπάθεια αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία. Η Ελλάδα χρειάζεται «χρόνο και ανάσες» στην προσπάθεια αυτή, είπε ο κ. Σταϊκούρας.