«Η χώρα και η γλώσσα μας θα αναγνωριστούν από όλους και η Μακεδονία θα γίνει μέρος των διεθνών οργανισμών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί ενόψει της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος.
Σύμφωνα με το mkd.mk, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ζήτησε από την αντιπολίτευση «υπευθυνότητα καθώς οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα είναι ο μόνος δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», ενώ τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών οι τροποποιήσεις δεν θα ισχύσουν.
Απαντώντας στον εκπρόσωπο του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες», ο Ζάεφ ανέφερε ότι: «Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών, ενώ δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα».
Σύμφωνα πάντα με όσα μετέδωσε το σκοπιανό site, ο Ζάεφ έκανε λόγω και για «Μακεδόνες του Αιγαίου» για τους οποίους «δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της “Μακεδονίας”».
Σύμφωνα με ένα εθνικιστικό αφήγημα από αλυτρωτικούς κύκλους των Σκοπίων, η Ενωμένη Μακεδονία είναι ένας αλυτρωτικός όρος του σλαβομακεδονικού εθνικισμού που έχει ως απώτερο σκοπό την ένωση μιας περιοχής των Βαλκανίων την οποία οι Σλαβομακεδόνες εθνικιστές παρουσιάζουν ως τον ευρύτερο μακεδονικό χώρο. Σύμφωνα με αυτούς, διαμελίστηκε μεταξύ της Ελλάδας («Μακεδονία του Αιγαίου»), της Βουλγαρίας («Μακεδονία του Πιρίν»), της Σερβίας («Μακεδονία του Βαρδάρη») και της Αλβανίας («Μάλα Πρέσπα» και «Γκόλο Μπάρντο»).
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει καταθέσει τέσσερα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυριακής, εγκρίθηκαν δύο από αυτά.
Για την έγκριση των σχεδίων απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία, ήτοι 61 στους 120 βουλευτές, που ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει άνετα.