«Θέση της Ελλάδας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει σαν καταλύτης για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Κούρκουλας, μετά τη σημερινή σύνοδο των Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Θεμάτων στη Λευκωσία, κατά την οποία άρχισε η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να γίνει πρόβλεψη κατά πόσο μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας επί του θέματος.
Πρόσθεσε ότι η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική, με την έννοια ότι έγινε μια ανοικτή συζήτηση, αλλά είπε ότι είναι δύσκολο να λεχθεί από τώρα ότι θα υπάρξει σύντομα θετική κατάληξη.
«Αυτό το εύχονται όλοι, το ευχόμαστε και μείς κι η κυπριακή προεδρία, γιατί θα είναι μεγάλη επιτυχία της, αλλά υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν. Αρα είναι παρακινδυνευμένο να κάνω μια πρόβλεψη», είπε ο κ. Κούρκουλας.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμη πολλές διαφωνίες μεταξύ των κρατών -μελών όσον αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές 2014-2020, αλλά τόνισε ότι «οφείλουμε στους Ευρωπαίους πολίτες να μην καθυστερήσουμε υπέρμετρα τη συμφωνία πάνω σ’ αυτό τον προϋπολογισμό της επταετίας».
Όσον αφορά τις διαφωνίες που υπάρχουν, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει πάντα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ αυτών που συνεισφέρουν περισσότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό σε σχέση με αυτούς που επωφελούνται περισσότερο, ειδικά τώρα με την κρίση, που δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα αλλά πάρα πολλές χώρες και την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα.
Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο έγινε ανταλλαγή απόψεων και ακούστηκαν οι απόψεις των εταίρων, ενώ ανέφερε ότι η κυπριακή προεδρία διαδραματίζει ένα πολύ θετικό ρόλο στην προσπάθεια για ένα συμβιβασμό επί του θέματος το νωρίτερο δυνατό.
«Η κυπριακή προεδρία χειρίζεται το θέμα με πάρα πολύ έξυπνο και αποδοτικό τρόπο, είναι πραγματικά ένας ουδέτερος μεσολαβητής, ο οποίος, όμως, προσπαθεί να προωθήσει και τη λύση των προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Κούρκουλας.
Η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συνεχισθεί και στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων του Σεπτεμβρίου.