Για εμβληματικό νομοσχέδιο, που αποτελεί το πρώτο βήμα μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τοποθέτησή στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο “Κλεισθένης” για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται μετά από έναν θετικό απολογισμό για την Αυτοδιοίκηση των πρωτοβουλιών τα τελευταία χρόνια και μήνες που αλλάζουν το τοπίο και άνοιξαν νέους δρόμους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Σκουρλέτης, ανέφερε ότι το 2018 αποτελεί μια επιπλέον τομή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτή είναι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Φιλόδημος 1 και Φιλόδημος 2) τα οποία ήδη υλοποιούνται. «Δεν ξέρω αν υπάρχει Δήμος που να μην έχει καταθέσει κάποιο αίτημα συμμετοχής για έργα στα δύο αυτά προγράμματα, ενώ πάνω από 28 προτάσεις έχουν εγκριθεί», προσέθεσε.
Απευθυνόμενος προς τα πρώην κυβερνητικά κόμματα, και τα οποία στις τοποθετήσεις τους άσκησαν κριτική για την χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλούν, αφού περιέκοψαν περισσότερο από 60% των πόρων της ΤΑ.
«Με βάση το Μεσοπρόθεσμο, για τα επόμενα χρόνια υπάρχει μια μικρή αύξηση στην χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι αν συνυπολογίσει κανείς τις έκτακτες συγχρηματοδοτήσεις, τα προγράμματα εξυγίανσης, και τα χρηματοδοτικά εργαλεία Φιλόδημος που αφορούν 2,4 δισ. ευρώ, μιλάμε για πάρα πολύ σημαντικούς πόρους που έρχονται να αλλάξουν την εικόνα των Δήμων σήμερα» ανέφερε σε αντιδιαστολή.
Ο κ. Σκουρλέτης, κατηγόρησε εξάλλου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει καμία αντίληψη αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών και του αυτοδιοικητικού χώρου. Όπως υπογράμμισε, κάτι τέτοιο προϋποθέτει να ασκείς πολιτική με βάση τις αντιθέσεις και τα προβλήματα του χώρου που αναφέρεσαι και να να μην κάνεις μεταφορά μοντέλων της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην μικροκλίμακα της τοπικής κοινωνίας.
«Αυτό είναι βασικά το υπόβαθρο μιας διαφορετικής σχέσης ανάμεσα στην κοινωνία και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και φοβάμαι ότι το σημερινό αυτοδιοικητικό μοντέλο αποτελεί ένα κακέκτυπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δεν είναι ανοιχτό σε νέες δυνάμεις. Γνωρίζουμε πως φτιάχνονται οι συνδυασμοί και τί είδους παζάρια γίνονται παρασκηνιακά. Αυτά όλα πρέπει να μπουν σε νέα βάση» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.
Δεδομένου ότι ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης έθεσε θέματα συνταγματικότητας σε διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Σκουρλέτης τον κάλεσε «να προσέχει μην την πατήσει, όπως την άλλη φορά για την παράταση των συμβάσεων που ουδείς έθεσε τέτοιο θέμα».
Ο υπουργός Εσωτερικών, εξάλλου, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξήγησε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο περνάει μέσα από αναμόρφωση του συνταγματικού πλαισίου «κι εδώ», όπως είπε, πρέπει να κατατεθούν προτάσεις.
Κριτική στην ΝΔ άσκησε και ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τοποθετήθηκε στην Επιτροπή για τις διατάξεις που αφορούν στην αρμοδιότητά του (ΦΟΣΔΑ κ.α).
Ο κ. Φάμελλος, ανέφερε ότι στην ουσία η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά την Δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες. «Η συζήτηση αυτή, αφορά στα ιδεώδη της Ευρώπης και είναι η απάντηση αν θέλουμε Δημοκρατία ή όχι στις τοπικές κοινωνίες. Και Δημοκρατία σημαίνει ότι θα έχει η ψήφος όλων των πολιτών το ίδιο βάρος, και θα έχουν την ίδια δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά», είπε και καταλόγισε στον εισηγητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η θέση του θυμίζει την γνωστό σκωπτικό απόφευγμα «τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου».
«Εκτιμά δηλαδή ο κ. Βορίδης ότι το 7% – 10% των τοπικών κοινωνιών θα πρέπει να έχει αξία 0%, ενώ το 25% – 30% των τοπικών κοινωνιών να έχει αξία 65%», ανέφερε. «Από την άλλη πλευρά μας χρεώνετε ότι εκπροσωπούμε παρατάξεις με ποσοστά 7% – 10% κάτι που αποδεικνύει ότι βλέπετε τις παρατάξεις ως εκπροσώπους των κομμάτων. Πολύ ωραία άποψη για την Αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Φάμελλος.