Συνεντεύξεις του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σόφια, Σ. Αμβροσίου, για τις προτεραιότητες της επερχόμενης κυπριακής προεδρίας της ΕΕ δημοσιεύουν σήμερα οι βουλγαρικές εφημερίδες «Μόνιτορ» και «Πολίτικα».

«Θα εργαστούμε από κοινού για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης των πολιτών» και «Η κυπριακή προεδρία θα ενεργεί σαν «έντιμος μεσολαβητής» μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών» είναι ο τίτλος της συνέντευξης στην εβδομαδιαία «Πολίτικα».

«Το μέγεθός μιας χώρας δεν είναι καθοριστικό για τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική» αναφέρει ο πρέσβης Αμβροσίου μεταξύ των άλλων.

Σε απάντηση ερώτησης της εφημερίδας πως θα αντιδράσει η Κύπρος αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, παρ’ όλες τις προσπάθειες, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας απαντά:

«Δεν υπάρχει τρόπος οι στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου να αφήσουν την Κύπρο ανεπηρέαστη σε μια περίοδο, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Πρέπει να επισημαίνουμε, ότι ανεξάρτητα από τις σχέσεις των δύο χωρών μας, η κρίση στην Ελλάδα δεν επηρέασε μόνο την Κύπρο και το τραπεζικό σύστημα της, αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη, όπως και την ΕΕ. Συνεπώς, το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας θα προκαλέσει το «φαινόμενο του ντόμινο», θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη και, πιθανώς, στην παγκόσμια οικονομία.

Ανεξάρτητα από αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες, που καταβάλλει η Ελλάδα και, κυρίως, ο ελληνικός λαός. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, δεν επιθυμεί η χώρα να βγει από την ευρωζώνη: σενάριο, το οποίο θεωρούμε απόμακρο. Θέλω να επισημαίνω, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να επιτελέσει τα καθήκοντα της ως πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ με την υποστήριξη όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, ανεξαρτήτως από την οικονομική κρίση».

Την ίδια παράγραφο της συνέντευξης του πρέσβη της Κύπρου δημοσιεύει και η εφημερίδα «Μόνιτορ».