Για την ανάγκη λήψης δέσμης μέτρων και την αναπροσαρμογή του προγράμματος της Ελλάδας, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης, μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διευκρινίζοντας ότι αυτά θα αφορούν υγιείς οικονομίες, επομένως θα πρέπει η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Όπως ανέφερε «η βαριά και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η μεγάλη ανεργία κυρίως των νέων πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και να στηριχτεί η ελληνική οικονομία, παράλληλα δε χωρίς μονομερείς ενέργειες να προχωρήσουν οι αναγκαίες προσαρμογές για ένα πιο δίκαιο αποτέλεσμα».

Ο Κ.Παπούλιας χαιρέτησε τις αποφάσεις της συνόδου τονίζοντας πάντως ότι η συσσωρευμένη υφεση στην Ελλάδα φτάνει το 20% με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομική βάση από την οποία ξεκινά η Ελλάδα στην νέα αυτή φάση αποφάσεων και για την Ευρώπη.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε για το 2014-2020, για την Ελλάδα, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι το ύψος των πόρων και η κατανομή τους πρέπει να είναι δίκαιη.

Όπως είπε είχε μια σειρά εποικοδομητικών επαφών μεταξύ άλλων με τους Ρομπάϊ, Μέρκελ και Μπαρόζο,καθώς και με τον Κύπριο ομόλογό του, με τον οποίο όπως είπε συζήτησαν τα κρίσιμα θέματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κύπρος, μόλις αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε