Η ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί με έκτακτα χαράτσια και τακτικούς φόρους θα τεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με την τρόικα.

Στόχος τους νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα είναι να υπάρξει κάποιου είδους δημοσιονομική διευθέτηση εντός του Μνημονίου ώστε να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος, όπως συμβαίνει σήμερα σε χιλιάδες περιπτώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα πολλοί εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με συνολικό ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ και μέσο οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ πληρώνουν φόρους που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις αυτές που επέρχονται με το χαράτσι στα ακίνητα, το ΕΤΑΚ του 2009, την έκτακτη εισφορά, τον ΦΜΑΠ 2010 και 2011, τον φόρο εισοδήματος με το χαμηλό αφορολόγητο και τον τεκμαρτό υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος, έχουν οδηγήσει πλήθος φορολογουμένων στην μη καταβολή φόρων.

Επιδίωξη της ΝΔ είναι και ο εξορθολογισμός της φορολογίας στην κατανάλωση. Ήδη τα έσοδα από τον ΦΠΑ καταγράφουν υστέρηση 600 εκατ. ευρώ γεγονός που οφείλεται στους υψηλούς συντελεστές που οδηγούν τους καταναλωτές στο να μη ζητούν αποδείξεις για υπηρεσίες και προϊόντα. Αισθητή είναι η επίπτωση των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση όπου οι δημόσιες εισπράξεις έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Πάντως, οι αλλαγές αυτές δεν αναμένεται να γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους από την τρόικα καθώς θα οδηγήσουν σε αποκλίσεις τον υφιστάμενο δημοσιονομικό προγραμματισμό.