«Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, τόσο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία», διεμήνυσε ο Δημήτρης Βίτσας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου.
«Έχω πλήρη επίγνωση γι’ αυτό» είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχει μια αύξηση των ροών το 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο έφτασαν τις 6.632, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν υπάρξει στα χερσαία σύνορα της χώρας. Όπως επισήμανε ο υπουργός, ξεκινώντας από αυτή την παραδοχή, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία θέματα: πρώτον, πώς κινητοποιείται η ΕΕ «δεδομένου ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων μηνών», δεύτερον, με ποιους τρόπους θα δημιουργηθούν δίαυλοι με τη γείτονα χώρα «ώστε να λάβει κι αυτή τα μέτρα της όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα» και τρίτον, να μην αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ή σηκώνοντας τα χέρια ψηλά ή δρώντας με κατεπείγουσα λογική.
Πάντως, ο κ. Βίτσας ενημέρωσε ότι υπήρξε μείωση των ροών τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ιδίως στα χερσαία σύνορα, κάτι το οποίο -όπως είπε- παρακολουθούμε και με τη βοήθεια της ΕΕ προσπαθούμε να εκτιμήσουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόνισε ότι δεν αποτελεί λύση το να ανοίγουμε καινούργια καμπ παντού, παρά αυτό που θα γίνει να είναι σταθερό βάσει του προγράμματος που υπάρχει σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς.
«Με ταχύτητα, επιμονή και υπομονή θα λύσουμε και το επιπλέον ζήτημα, αλλά το βασικότερο είναι να μειωθούν οι ροές» είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σχετικώς με το ζήτημα που αντιμετωπίζει η Πάτρα, ο κ. Βίτσας αφού ενημέρωσε ότι την Πέμπτη θα δεχθεί αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια Αχαΐας, σημείωσε: «Αυτή η κατάσταση στην Πάτρα πρέπει να σταματήσει». Τόνισε ότι πριν γίνει η δολοφονία, είχαν απομακρυνθεί από τις δομές της Πάτρας 260 άτομα. «Όμως, έχουμε και νέα φαινόμενα και αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε» είπε. Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης, ότι αύριο θα μεταβεί στην πόλη κλιμάκιο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να αποφασιστεί πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Εξήγησε ότι ήδη έχει γίνει μια συζήτηση σε σχέση με τον γεωγραφικό αποκλεισμό, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος θα έλεγε μεν με ευκολία ότι «μπορούμε να κάνουμε γεωγραφικό περιορισμό στα σημεία εισόδου», αν και δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαιτέρως θετικός με αυτό. Όπως εξήγησε επ’ αυτού, θα πρέπει να εξετασθεί το γεγονός όταν κάποιος έχει χαρτί αιτούντος άσυλο δεν μπορείς να του υποδείξεις πού θα πάει.
«Λαμβάνω όλα αυτά υπόψη μου, όπως και το γεγονός ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για έναν σταθερό τρόπο προστασίας του λιμανιού απαιτεί ένα χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί» είπε ο κ. Βίτσας, αλλά κατέληξε επισημαίνοντας: «Το πρόβλημα υπάρχει τώρα και μια και υπάρχει τώρα, θα το λύσουμε τώρα», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δεν μας καθησυχάζετε για ό,τι συμβαίνει στην Αχαΐα. Περιγράψατε ένα πλάνο που δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην κατάσταση που βιώνει η Πάτρα» σχολίασε ο Μ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ).
Τέλος, ο κ. Βίτσας επανήλθε στο θέμα που ανέκυψε όταν δήλωσε με αιχμή τα επεισόδια στη Λέσβο. «Είναι θεμιτός ο αντιπολιτευτικός διάλογος και το να προσπαθείς να κερδίσεις πόντους από το υπαρκτό πρόβλημα στη Λέσβο. Προσέξτε, όμως. Αν αυτό το πράγμα τραβάει ως το τέλος, μήπως δεν υλοποιούνται οι πολιτικές επιδιώξεις αυτού που το κάνει, αλλά κάποιων άλλων, φασιστικών ομάδων» είπε και σημείωσε ότι μικρές ομάδες νεοφασιστών ήταν αυτοί που έκαναν τα επεισόδια, ενώ ξεκαθάρισε ότι απευθύνθηκε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνον στη ΝΔ και το ΚΚΕ, που είχε κατονομάσει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής και επισήμανε «δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις υπεράνω κριτικής, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Παίρνοντας τον λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπληροφορούν για τις θέσεις της ΝΔ, εξηγώντας πως είναι αδιανόητο να θέτουν ερωτήματα αν σέβεται η ΝΔ τη Συνθήκη της Γενεύης, όταν η ίδια το 2011, δημιούργησε την ελληνική υπηρεσία ασύλου. Μάλιστα, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τότε δεν ψήφισε τον σχετικό νόμο σε μία λογική «να τα αφήνουμε όλα ελεύθερα» και βάσει διαφόρων ιδεοληψιών. «Οι πολιτικές της ΝΔ το αποδεικνύουν» είπε και ξεκαθάρισε «σχετικά με παραπληροφόρηση που γίνεται» ότι το κόμμα του συμφωνεί με την κατάργηση της ενδικοφανούς προσφυγής, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, τονίζοντας: «Κανένας δεν στερεί την πρόσβαση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Και ο έλεγχος των αποφάσεων της διοίκησης από τα Διοικητικά Δικαστήρια παραμένει ισχυρός». Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε, εξάλλου, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να «αποφεύγουν λαϊκίστικα τσιτάτα» σύμφωνα με τα οποία «η άλλη μεταναστευτική πολιτική είναι να τους πνίγουμε», διότι -όπως είπε- «τρέφουν τον μύλο των ακραίων ιδεολογιών».
«Έγινε εποικοδομητική συζήτηση και το επίπεδο ήταν καλό» είπε ο Γ. Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ) και απαυθυνόμενος προς τον κ. Βαρβιτσιώτη ανέφερε: «Μη βάζετε το χέρι στη φωτιά γι άλλα στελέχη της ΝΔ, γιατί στον δημόσιο λόγο τους είναι αυτοί που ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς και με τη στάση τους και τις πρακτικές τους το κάνουν συνειδητά γιατί αποσκοπούν σε μικροπολιτική τακτική ψαρέματος σε θολά νερά».
«Οι τοποθετήσεις του υπουργού δεν αλλάζουν τη θέση μας» ανέφερε η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), η οποία σημείωσε προς τον κ. Βίτσα ότι όταν αναφέρθηκε σε 20.000 απελάσεις, επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, ενώ αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει το σύνολο και το μεγαλύτερο ποσοστό του αφορά Αλβανούς.