Στη Βουλή έφτασε το ζήτημα που έχει προκύψει με τις ενέργειες της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Όπως σημειώνεται στην ερώτηση: «Βρίσκεται σε κίνδυνο η επιβίωση 3.000 οικογενειών εξαιτίας των ενεργειών της νέας διοίκησης της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ), οι οποίες «τορπιλίζουν» τον ελληνικό ιππόδρομο.
Ήδη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις για το προωθούμενο σχέδιο νέου Κώδικα Ιπποδρομιών, στο οποίο εναντιώνεται η συντριπτική πλειοψηφία της ιπποδρομιακής κοινότητας. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ιπποδρομίες ΑΕ, θυγατρική του ΟΠΑΠ, έχει ανακοινώσει την απόλυτη αντίθεσή της στο υπό προώθηση σχέδιο, στέλνοντας μάλιστα σχετική επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού και στο ΤΑΙΠΕΔ».
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου: «Επίσης, η Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων (ΕΙΔΙΕ) – οι πραγματικοί αιμοδότες του αθλήματος – εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση (17.04.2018), εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή της στο σχέδιο νέου Κώδικα Ιπποδρομιών, το οποίο και χαρακτηρίζει “απαράδεκτο”. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει κλίμα τρομοκρατίας από πλευράς της νέας διοίκησης της ΦΕΕ.
Συνολικά, η ιπποδρομιακή κοινότητα διαπιστώνει ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις της νέας διοίκησης της ΦΕΕ δημιουργούν προβλήματα στη διεξαγωγή και ακεραιότητα της ιπποδρομιακής δραστηριότητας. Ακόμη, καταγγέλλονται αντιφατικές αποφάσεις, ενώ τονίζεται από την πλευρά των ιδιοκτητών ίππων ότι με τον προωθούμενο Κώδικα εξαπολύεται «κυνήγι μαγισσών», ενώ καθίσταται η ΦΕΕ «ελεγκτής και ελεγχόμενος» ταυτόχρονα.
Επίσης, καταγγέλλεται ότι το σχέδιο Κώδικα Ιπποδρομιών που προωθεί η νέα διοίκηση της ΦΕΕ, μεταξύ άλλων:
– Προωθεί αλλαγές που αντιβαίνουν και ξεπερνούν το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4172/2013 και 4338/2015)
– Δεν συμμορφώνεται με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ΦΕΕ είναι αποκλειστικά ελεγκτικές, εποπτικές και κυρωτικές και ότι η διοργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιών ανήκει στον Φορέα Ιπποδρομιών
– Περιλαμβάνει σειρά ατελειών, ασαφειών, ελλείψεων και αντιφάσεων, καθώς και διατάξεις που έχουν ρητά καταργηθεί από τον ισχύοντα νόμο
– Δεν εναρμονίζεται με όσα ισχύουν σε προηγμένες ιπποδρομιακά χώρες.
Πέρα από τα παραπάνω, το τελευταίο διάστημα, η ιπποδρομιακή κοινότητα έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών προβλημάτων, παραλείψεων και αστοχιών από πλευράς ΦΕΕ, οι οποίες δεν συνάδουν με τα διεθνή ιπποδρομιακά πρότυπα και επηρεάζουν την ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιών. Αποκορύφωμα αυτών ήταν το γεγονός ότι η Ιπποδρομίες Α.Ε. αναγκάστηκε να μη διεξάγει την ιπποδρομιακή συγκέντρωση της 8ης Δεκεμβρίου 2017.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο υπουργός:
1. Σκοπεύετε να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να περιοριστεί η ΦΕΕ αποκλειστικά στον θεσμικό της ρόλο; Ποια είναι η θέση σας για τις καταγγελλόμενες αυθαιρεσίες από πλευράς ΦΕΕ σε σχέση με το ζήτημα του Κώδικα Ιπποδρομιών;
2. Με δεδομένο ότι ο ΟΠΑΠ προειδοποίησε ότι αν οι πρακτικές αυτές της νέας διοίκησης της ΦΕΕ συνεχιστούν, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση και, νομοτελειακά, το τέλος των Ελληνικών Ιπποδρομιών, τι ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε προκειμένου να αποτρέψετε την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του ιπποδρόμου, να προστατεύσετε τις 3.000 οικογένειες που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα και να διασφαλίσετε τα απορρέοντα εξ αυτής;»