«Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες της διπλωματίας, προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και διασφαλίζει την εδαφική κυριαρχία της χώρας. Οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια επαναληφθεί από την τουρκική πλευρά, δεν θα μείνει αναπάντητη».
Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα που έστειλε με συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση του δικτύου ενημέρωσης «Russia Today» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές κινήσεις ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει πως η ηγεσία της γείτονος καταφεύγει σε επιθετική ρητορική και αυτό δεν συμβάλλει καθόλου στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, ούτε ενδυναμώνει τη διμερή συνεργασία, προσθέτει δε, ότι «η διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας και οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις απαιτούν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν το διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο του ίδιου και της ηγεσίας του, διχάζοντας και πολώνοντας την τουρκική κοινωνία» .
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει πως «η στάση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, τονίζοντας ότι θα διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή και θα συμβάλλει στο διάλογο. Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποτιμά τη ψύχραιμη και διπλωματική στάση της ΕΕ, ενώ οφείλει επιτέλους να αναγνωρίσει πόσο υψηλό είναι το κόστος και οι συνέπειες εμπλοκής, όπως συμβαίνει στο Αφρίν, να ελέγξει τη νευρικότητά της, και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα προς όφελος όλων των πλευρών».
Όσον αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παπαδημούλης είπε «η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί και θεωρεί επωφελή για τα εθνικά και οικονομικά της συμφέροντα. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης στην κυπριακή ΑΟΖ».
Για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας -ΠΓΔΜ αναφορικά με το ονοματολογικό ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει πως «οι προηγούμενες κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια τελική λύση, αλλά σήμερα υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για οριστική διευθέτηση. Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ, έχουν δεσμευτεί σε αυτή τη κατεύθυνση». Παράλληλα εκτίμησε ότι «μια λύση που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή θα «ξεκλειδώσει» θετικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και θα επιταχύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «η τελική λύση θα πρέπει μα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες και των δύο πλευρών, μακριά από αλυτρωτισμούς και εθνικιστικές βλέψεις». Υπογράμμισε ότι αλυτρωτικές και εθνικιστικές αναφορές είναι βασικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν από την πλευρά της πΓΔΜ, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της οριστικής λύσης.
Για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ένωση που θα ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, θα αυξήσει την πολιτική σταθερότητα και θα ενδυναμώσει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις», προσθέτοντας ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται τη διεύρυνση ως πολιτική επιλογή «που ενισχύει τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων».