Με παρακράτηση της τάξεως του 12% στις κύριες που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μεικτά και από 10% στις επικουρικές θα καταβληθούν το Μάιο οι συντάξεις.

Η παρακράτηση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2012 και θα εφαρμοστεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Η παρακράτηση θα εφαρμοστεί σε ποσά που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ- σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις-, αφού αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ποσοστό της παρακράτησης θα είναι τέτοιο ώστε καμιά σύνταξη να μην είναι μικρότερη από τα 1.300 ευρώ. Αντίστοιχες περικοπές προβλέπονται και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι παρακρατήσεις έχουν ως εξής:

– Οι συντάξεις έως 250 ευρώ κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό.
– Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.
– Οι συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό.

Η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει στο σχεδιασμό της όλα τα κακά σενάρια, είπε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Επανέλαβε ότι δε θα πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα πριν αλλά και μετά τις εκλογές και τόνισε ότι «δεν μπορεί την κρίση της οικονομίας να τη σηκώνει στην πλάτη του μονίμως ο συνταξιούχος».

Για τα επιδόματα που εισπράττονταν παράνομα, η κ. Δρέττα είπε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των χρημάτων.