Το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώνεται η δημοσία πρόσκληση που απηύθυνε στις 24 Φεβρουαρίου η Ελληνική Δημοκρατία στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων για την ανταλλαγή χρέους.
Η πλέον κρίσιμη παράμετρος της διαδικασίας είναι το ύψος της συμμετοχής των επενδυτών και το εάν τελικώς θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσεως, εξέλιξη που θα διαφοροποιήσει τον εθελοντικό χαρακτήρα της ανταλλαγής ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τη δημόσια πρόσκληση, για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας υφιστάμενου ομολόγου που θα ανταλλάξουν, οι ιδιώτες πιστωτές θα λάβουν νέα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 315 ευρώ, τίτλους ΑΕΠ αξίας 315 ευρώ και ομόλογα Πληρωμής PSI ονομαστικής αξίας 150 ευρώ. Ακόμη, η Ελληνική Δημοκρατία θα προχωρήσει στην πληρωμή των δεδουλευμένων τόκων όλων των ομολόγων, που θα ανταλλαγούν ή θα αντικατασταθούν μέσω Γραμματίων Δεδουλευμένων Τόκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και την παρελθούσα Παρασκευή η συμμετοχή των επενδυτών στο PSI ήταν περιορισμένη, ωστόσο η Κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία ότι μέχρι το βράδυ της 8ης Μαρτίου, οπότε και θα λήξει η πρόσκληση για το PSI, η συμμετοχή θα ανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα.
Σήμερα και αύριο θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να εγκρίνουν τη συμμετοχή στο PSI. Οι τράπεζες αναμένεται να δηλώσουν έως την Τετάρτη 7 Μαρτίου τη συναίνεσή τους για την ανταλλαγή των ομολόγων, που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 50 δισ. ευρώ ανήκουν σε τράπεζες και σε ασφαλιστικές εταιρείες και 25 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Από τα 370 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, τα 210 δισ. ευρώ είναι σήμερα στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.
Μεγάλη θα είναι η κινητοποίηση τα επόμενα 24ωρα και στις ξένες τράπεζες, όπου το συντονισμό της διαδικασίας και της συγκέντρωσης της συμμετοχής έχει αναλάβει κεντρικά το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).