Σε άτυπη προεκλογική περίοδο εισέρχεται η χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου.

Σε αυτό το κλίμα, και σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιεύει η «Καθημερινή», η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως έχει σαφές προβάδισμα. Εντύπωση προκαλεί η επίδοση της Χρυσής Αυγής, που «μπαίνει στη Βουλή», ενώ το ΠΑΣΟΚ μετά βίας βρίσκεται στην 4η θέση και διαγκωνίζεται με το ΚΚΕ.

Το βαρόμετρο προβλέπει Βουλή εννέα κομμάτων, αλλά η αυτοδυναμία αποτελεί παρελθόν.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 28% και ακολουθούν, Δημοκρατική Αριστερά με 16%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με 11%, το ΛΑΟΣ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Οικολόγοι με 4% και Χρυσή Αυγή με 3,5%. Εκτός Βουλής μένει η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό της αποχής, που προσεγγίζει το 30%.

Το 52% των πολιτών διαφωνεί με την υπερψήφιση του νέου μνημονίου, αντίθετα από το 38% που συμφωνεί. Το 46% των ερωτηθέντων θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο τυπικής χρεοκοπίας, ενώ το 10% πιστεύει ότι η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει.

Στα ύψη είναι η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, που φτάνει το 87% αλλά το 45% των πολιτών έχει θετική γνώμη για τον Λουκά Παπαδήμο.

Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός. Δεύτερος είναι ο Γιάννης Δημαράς! Ακολουθούν, κατά σειρά οι, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Αλέκα Παπαρήγα, Ντόρα Μπακογιαννη, Γιώργος Καρατζαφέρης και Γιώργος Παπανδρέου.