«Ολοκαύτωμα» θα μπορούσε να προκαλέσει η διάλυση της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και υπεραμύνεται της παραμονής της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο κ. Σουλτς εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους Έλληνες ενόψει της επίσκεψής του, αύριο, στην Αθήνα.
«Μια διάλυση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει ολοκαύτωμα, για αυτό είναι σκόπιμο να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα, προκειμένου, επιπλέον, να σταματήσουμε την κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ. Μόνο έτσι προστατεύουμε τον εαυτό μας», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και προσθέτει ότι κατά την ομιλία του στην Βουλή των Ελλήνων, αύριο το βράδυ, θα πει στους Έλληνες βουλευτές ότι τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Γερμανοί στέκονται αλληλέγγυοι, αλλά την ίδια στιγμή περιμένουν και ότι οι Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της που είναι συνδεδεμένες με ευρωπαϊκά δάνεια και εγγυήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τα αντιγερμανικά σχόλια που προέρχονται από την Ελλάδα και τις αναφορές σε ναζισμό, ο κ. Σουλτς τονίζει ότι «οι ευθείες αντιπαραθέσεις τις οποίες βιώνουμε εδώ και λίγους μήνες κάνουν ζημιά σε όλους μας» και προσθέτει: «οι ύβρεις περί ναζισμού από την Ελλάδα είναι το ίδιο απαράδεκτες όπως οι συκοφαντικές και απαξιωτικές δηλώσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες στην Γερμανία».
Σε ό,τι αφορά την απώλεια εθνικής κυριαρχίας μέσω ελέγχου του προϋπολογισμού, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικώς με το κατά πόσο «οι Έλληνες θα παρακινηθούν να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην λύση των οικονομικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων τους, εάν δημιουργούμε την εντύπωση ότι θέλουμε να τους πάρουμε την κυριαρχία». Τάσσεται δε κατά της εξοντωτικής λιτότητας και επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελπίδα. «Για αυτό χρειάζεται ρεαλιστική οικονομική προοπτική και η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα».
Ο Μάρτιν Σουλτς, εκτός από την ομιλία του αύριο το βράδυ στην Βουλή των Ελλήνων, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.