«Σε λιγότερο από 2,5 χρόνια, τι έχει κάνει η δική μας κυβέρνηση, παρά τις δημοσιονομικές συνθήκες; Εντάξαμε νέα αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Εγκρίναμε όλα τα αιτήματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, χωρίς να ξεχωρίζουμε ποιοι είναι φιλικά προσκείμενοι από την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία των δημάρχων που αιτήθηκαν έργα, προέρχονται από τη ΝΔ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αντιπλημμυρικά έργα αξίας περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την επταετία πριν τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν δαπανηθεί συνολικά 160 εκατ. ευρώ.
«Άκουσα την ευκολία με την οποία επιρρίπτετε την ευθύνη στην περιφερειάρχη Αττικής, επειδή είχε την ατυχία να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να το κάνει μόνη της. Η Περιφέρεια Αττικής έχει στον προϋπολογισμό της σήμερα 152 έργα συνολικού προϋπολογισμού 485 εκατ. ευρώ. Αναφέρομαι σε μια λογική η οποία ήθελε να εντάσσει προγράμματα βιτρίνας», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα.
«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη και είχα μια απορία. Σε κάθε φυσική καταστροφή και κάθε ευκαιρία, ο κ. Μητσοτάκης ζητά την παραίτηση ενός υπουργού. Δεν έχει αφήσει και κανέναν. Έχει ζητήσει του Τόσκα, είναι ο αγαπημένος του, πέντε φορές το έχει ζητήσει. Του Παππά, του Καμμένου του Πανου, του ΣΚουρλέτη, του Γαβρόγλου, του κ. Κουρουμπλή. Αναρωτιόμουν όταν συνέβη η καταστροφή, δεν ζητάει παραίτηση; Ήρθε σήμερα να ζητήσει την παραίτηση της Περιφερειάρχη.
Αυτή η τακτική να επενδύετε πάνω στην καταστροφή, είναι τελικά κάτι το οποίο η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα το εκτιμήσει θετικά. Κάνατε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και της συμφοράς, σήμερα κάνετε της πλημμύρας και της καταστροφής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Άμεσα η καταβολή της ενίσχυσης στους πλημμυροπαθείς
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή με το ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της τραγωδίας στη δυτική Αττική.
«Θέλω να ξεκινήσω από το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών της τραγωδίας στη δυτική Αττική. Που στοίχισε τη ζωή σε 20 συνανθρώπους μας, ενώ δυστυχώς ακόμα δύο αγνοούνται. Πρόκειται για μια πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο. Ωστόσο, όσο ακραίο κι αν είναι, ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για δεκαετίες αδιαφορίας απέναντι στη φύση.
«Όταν για δεκαετίες αδιαφορείς απέναντι στη φύση, έρχεται κάποτε η στιγμή που σε εκδικείται. Και το τίμημα στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλο, ο πόνος βαθύς. Οι εικόνες που αντίκρισα σοκαριστικές. Η δέσμευσή μας να σταθούμε άμεσα στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν αποτελεί προτεραιότητα και χρέος», τόνισε.
«Σήμερα ανακοινώσαμε μια σειρά μέτρων ανακούφισης, πέρα τα δια του νόμου προβλεπόμενης αποζημίωσης. Προχωρήσαμε και στη διανομή μιας έκτακτης ενίσχυσης. Η καταβολή θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα, και τα ποσά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν γίνει ήδη οι ενέργειες τόσο για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για την διευκόλυνση των πολιτών που μέσα στην καταστροφή απώλεσαν ταυτότητες και άλλα σχετικά έγγραφα. Πρόσθεσε πως η αστυνομική παρουσία στην περιοχή ξεπερνά τους 1.200 άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε και από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η εξάμηνη αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων και εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω της φυσικής καταστροφής.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από σήμερα θα λειτουργεί καθημερινά ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πέρα των μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων, το πιο κρίσιμο είναι να σχεδιάσουμε τα απαραίτητα έργα για να ενισχύσουμε την αντιπλημμυρική προστασία. Πιστεύω ότι πρωτίστως αποτελεί θέμα πολιτικής βούλησης καθώς τα έργα αυτά δεν είναι έργα βιτρίνας, δεν είναι έργα τα οποία οι δήμαρχοι έχουν να κόβουν κορδέλες, αλλά έργα που θα μας βοηθήσουν στο μέλλον για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις».