Έντονος αναβρασμός επικρατεί στο Ποτάμι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη της Κεντροαριστεράς, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επικρατεί σκεπτικισμός για τη μεγάλη συμμετοχή.
Στο μέτωπο από το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση φαίνεται να επικρατεί ανησυχία – αν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις – για τη μεγάλη συμμετοχή και το ενδεχόμενο επαναπατρισμού ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Μέχρι τώρα στην κυβέρνηση και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν αδυναμία της κεντροαριστεράς να εκφράσει ευρύτερες δυνάμεις, ωστόσο αυτό φαίνεται να ανατρέπεται από τη μεγάλη συμμετοχή.
Από την άλλη πλευρά στο Ποτάμι υπάρχει έντονη γκρίνια μετά την αποτυχία του Σταύρου Θεοδωράκη.
Στελέχη ζητούν αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και έκτακτο συνέδριο λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης του α’ γύρου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστέρας, Σταύρος Θεοδωράκης, είχε αναγνωρίσει τη νίκη της Φώφης Γεννηματά στον πρώτο γύρο των εκλογών και είχε παραδεχθεί ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας δεν ήταν αυτό που θα επιθυμούσε.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας: «Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψηφίους μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας.Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».
Με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα -με βάση το οποίο η Φώφη Γεννηματά κι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μονομαχήσουν στην επαναληπτική ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής- τα 59 μέλη του Ποταμιού που υπογράφουν τη σχετική ανακοίνωση, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο εγχείρημα και ρίχνουν βολές κατά του Σταύρου Θεοδωράκη, που ήρθε τέταρτος, κατηγορώντας τον ότι «εντελώς αυθαίρετα και αντικαταστατικά, προδιέγραψε την αναστολή λειτουργίας» του κόμματος.
«Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος», τονίζουν και απαιτούν την άμεση διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου για τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων για το μέλλον του κόμματος.
Ο κ. Θεοδωράκης συνεχάρη τους άλλους συνυποψηφίους του για τον αγώνα που έδωσαν. «Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας.
Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση των μελών του Ποταμιού έχει ως εξής:
Από το ξεκίνημα των διαδικασιών για τον Νέο Φορέα, πολλά μέλη και στελέχη του Ποταμιού εκφράσαμε την αντίρρησή μας, θεωρώντας το εγχείρημα μια θνησιγενή προσπάθεια ανακύκλωσης του παλιού πολιτικού συστήματος.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης με μια καθαρά προσωπική του απόφαση έθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός του Νέου Φορέα. Δεν σταμάτησε σε αυτό, εντελώς αυθαίρετα και αντικαταστατικά, προδιέγραψε την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού και την απορρόφηση του από αυτό που μέχρι τώρα πολεμούσε.
Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος. Την τύχη του πρέπει να αποφασίσουν όλα τα μέλη του, ανεξάρτητα από προσωπικές συμφωνίες που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες.
Εμείς συνεχίζουμε, μένουμε πιστοί σε όσα μας έκαναν να συμμετέχουμε στο ταξίδι του Ποταμιού που ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2014, για την Ελλάδα της δημιουργίας, της αξιοκρατίας, των ίσων ευκαιριών. Ενάντια στο πελατειακό κράτος, την διαφθορά, τον κομματισμό. Για την επιστροφή του Ποταμιού στις ιδρυτικές αξίες και αρχές του, για την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία. Για να γίνει το Ποτάμι ο σύγχρονος προοδευτικός φιλελεύθερος μεταρρυθμιστικός πόλος που έχει ανάγκη ο τόπος.
Απαιτούμε την άμεση διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου στο οποίο θα αποφασιστεί η μελλοντική πορεία και ηγεσία του κινήματος μας».