Μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, οι δήμοι θα λάβουν δάνεια με επιτόκιο που θα είναι κατά μια μονάδα χαμηλότερα από το επιτόκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, συμψηφισμοί με μελλοντικά έσοδα, χαμηλά επιτόκια, δυνατότητα προσφυγής σε δανεισμό και πρόγραμμα εξυγίανσης ανάλογα με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε δήμος, είναι οι τρόποι μέσω των οποίων η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να εξυγιάνει τα οικονομικά της.

Ο κ. Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «θα υλοποιηθεί στο ακέραιο» η συμφωνία της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τα 450 εκατ. ευρώ. Και πρόσθεσε ότι με τη λήψη όλων των παραπάνω μέτρων «στο τέλος του 2012 η αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι πλεονασματική και να συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια της χώρας για πλεονασματικό προϋπολογισμό».

Δεσμεύθηκε ότι με μέτρα που θα ληφθούν, «το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα αποτελέσει εμπόδιο» στην επιθυμητή οικονομική διαχείριση από τους δήμους σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τα δάνεια που λαμβάνουν οι δήμοι.

Όσον αφορά τις μετατάξεις, ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι αποτελούν τη μοναδική λύση για να σωθούν θέσεις εργασίας. Όπως επισήμανε «από τη στιγμή που έχουμε τον προστατευτικό μανδύα του ενιαίου φορέα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση και εξορθολογισμό προσωπικού. Διότι υπάρχουν πάρα πολλοί δήμοι που ζητούν προσωπικό και δεν έχουν».