Η ώρα που μεγάλου πολέμου για την Ευρώπη σήμανε -οικονομικός αυτή τη φορά αλλά το ίδιο ολέθριος- και για μια ακόμα φορά την βρήκε να κοιμάται βλακωδώς μοιραία… Η Ελλάδα δεν ήταν παρά η προειδοποίηση που αγνόησαν, ελπίζοντας ότι κλείνοντας τα μάτια θα γλιτώσουν τον πόλεμο. Την Παρασκευή η Ευρώπη πάγωσε μπροστά σε μια επίθεση στον σκληρό της πυρήνα κι όχι στον μακρινό νότο.
Δεκαέξι χώρες, ολόκληρη δηλαδή η Ευρώπη «υποβαθμίστηκαν». Διασώθηκε μόνο η Γερμανία αλλά με την καυτή ανάσα των αγορών στην πλάτη της. Η αντίδραση ήταν το ίδιο μοιραία με την μέχρι τώρα στάση της Γηραιάς -πολύ γηραιάς όπως αποδεικνύεται – Ηπείρου. Δεν έκανε ούτε αντεπίθεση αλλά ούτε άμυνα. «Είναι παραλογισμός», ήταν η μοναδική και μοναδικά φοβισμένη αντίδραση των Βρυξελλών. Το Βερολίνο κρύφτηκε, η Μέρκελ εξαφανίστηκε, ο Σόιμπλε είπε το εξόχως αμήχανο «μη δίνετε σημασία» και ο Σαρκοζί συγκάλεσε για τα μάτια των Γάλλων έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Την ίδια στιγμή καθόλου τυχαία, στην Αθήνα σταματούσαν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και ο Νταλάρα, ο εκπρόσωπος των αγορών εξαφανιζόταν…
Σιωπή και αμηχανία.
Πλήρης ύπνωση.
Κι ο εχθρός ακριβώς ίδιος με εκείνον στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας: αόρατος, απρόσωπος, με την γενική ονομασία «οι αγορές», να αντικαθιστά κυβερνήσεις, να ορίζει λαούς, να καθορίζει τα πάντα. Τι πιο χαρακτηριστικό από την ανακοίνωση-διάγγελμα της Standard & Poor’s;
Και τι πιο χαρακτηριστικό για την άνοια της γερασμένης Ευρώπης, η κατάσταση στην Αθήνα. Την ώρα της γενικευμένης επίθεσης, ο υπουργός οικονομικών μάλωνε με τον πρώην πρωθυπουργό για το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός ενός κόμματος που δεν θα υπάρχει, μιας χώρας που βρίσκεται ήδη στον γκρεμό. Ο πρωθυπουργός έκανε διάλεξη σε ένα επιμελητήριο, και οι υπόλοιποι μάλλον είχαν πάει για ύπνο…
Χρύσα Ταβουλάρη