«Αξίζουμε καλύτερα», είναι το σύνθημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Οι Έλληνες δεν αξίζουμε να ζούμε να ζούμε στη μιζέρια, την απογοήτευση και τη διαρκή φτωχοποίηση και να πληρώνουμε τα ψέματα και τις αυταπάτες των μαθητευμόμενων μάγων», σημείωσε αρχικά στην ομιλία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εν συνεχεία, για την κυβέρνηση, είπε: «Δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι κακέκτυπο λατινοαμερικάνικης δημοκρατίας». «Η αγωνία μου είναι να εξασφαλίσουμε καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά», επισήμανε στη συνέχεια και υπογράμμισε ότι «οραματίζομαι μία ευημερούσα χώρα με προκοπή και αξιοπρέπεια».
«Όταν μιλώ για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχω στο μυαλό μου ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, που τόνισε ότι «δεν έχω στο νου μου τα νούμερα του ΑΕΠ όταν μιλώ για ανάπτυξη». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «βόμβα στα θεμέλια του έθνους το δημογραφικό». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη μέτρων για την ενίσχυση της οικογένειας.
«Πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από μία έκρηξη επενδύσεων. «Να απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας από τα δεσμά του κρατισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ασφάλειας των πολιτών, λέγοντας πως «είναι προϋπόθεση της ελευθερίας».
Οι εξαγγελίες για όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση
Όπως υποσχέθηκε, όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, θα υπάρξει «δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, σταθερό φορολογικό νόμο για μία πενταετία και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια».
«Η υλοποίηση των ιδιωτικοποίησεων και εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές, είναι η απόλυτη προτεραιότητα», διαμήνυσε.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε «υπέρ ενός νέου προτύπου επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα». Ενώ τόνισε πως «θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα, με σεβασμό στο περιβάλλον».
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε «λειτουργικό τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, παράλληλα με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και τήρηση των νόμων». «Θέλουμε κράτος λιτό και αποτελεσματικό», διαμήνυσε και τόνισε πως «μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε την απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους».
Υποσχέθηκε παραχώρηση περισσότερων δημόσιων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας και νέα ταυτότητα σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής. Ενώ τόνισε πως «είναι δύσκολο να επιτευχθούν τα πλεονάσματα στα οποία δέσμευσε η κυβέρνηση τη χώρα. Μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Θα πετύχω να πείσω τους εταίρους ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον, γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι». Σημείωσε, μάλιστα, ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί τη φορολογική εξόντωση των πολιτών.
«Οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα πανεπιστήμια», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «στόχος του είναι μέσα σε μία δεκαετία να δημιουργήσει τα καλύτερα πανεπιστήμια στις χώρες του Νότου. Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Εν συνεχεία υποσχέθηκε «δίκαιη διανομή του μερίσματος της ευημερίας» και υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι να στηρίξει τις κοινωνικές οργανώσεις.
«Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν», διαμήνυσε από το βήμα της 82ης ΔΕΘ και υπογράμμισε ότι «δεν θα επιδείξω καμία ανοχή στην παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας». Πρόσθεσε ότι θα βάλει τέλος στους εργατοπατέρες και στη συνδικαλιστική χειραγώγηση των εργατικών συνδικάτων, ενώ για την κήρυξη απεργίας, σημείωσε πως «θα απαιτείται το 50 συν ένα των μελών του σωματείου».