Στην διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρθηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.
Μιλώντας στον realm 97,8, τόνισε πως «η λέξη αξιολόγηση προκάλεσε δυσανεξία στους δημοσίους υπαλλήλους καθώς επί υπουργίας Μητσοτάκη ταυτίστηκε με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
Η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα θα ολοκληρωθεί. Εκτιμώ ότι η τροπολογία την οποία καταθέσαμε χθες θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Η έννοια αξιολόγηση έχει παραποιηθεί στα προηγούμενα χρόνια, εννοώ διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με υπουργό, σε αντίστοιχη με τη δική μου σήμερα θέση, τον κ. Μητσοτάκη, όπου η λέξη αυτή ταυτίστηκε με τις έννοιες διαθεσιμότητα και απολύσεις».
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτό δημιούργησε αρνητικά αντανακλαστικά απέναντι στη λέξη αυτή κι έτσι είδαμε αντιστάσεις από τους δημοσίους υπαλλήλους απέναντι στην αξιολόγηση. Παρόλο ότι ο νόμος είναι σαφής, παρόλο μιλάει σαφώς ότι δεν είναι τιμωρητικό το σύστημα, αλλά έχει στόχο να βελτιώσει την απόδοση των δημοσίων υπηρεσιών, ωστόσο υπήρξε δυσκολία και μία δυσανεξία απέναντι στη λέξη. Αυτό λοιπόν ερχόμαστε σήμερα με την τροπολογία να το διευκολύνουμε και να το επιταχύνουμε. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό».
«Η λέξη μεταρρύθμιση, η λέξη αξιολόγηση, όλα αυτά, μένει να νοηματοδοτηθούν πάλι και αυτό ακριβώς κάνουμε. Μεταρρύθμιση κάποιος εννοεί απολύω τους δημοσίους υπαλλήλους. Εμείς αυτή τη μεταρρύθμιση δεν θα την κάνουμε ποτέ και δεν είναι αποδεκτό. Αξιολόγηση, είπαμε παλιά, είναι να κρίνεις υποχρεωτικά με 15% κακή επίδοση και να τους βάλεις σε διαθεσιμότητα.
Ε, προφανώς δεν θα ταυτιστούμε με τέτοιες απόψεις. Ωστόσο, η αξιολόγηση κατά τη δική μας άποψη είναι αυτονόητη υποχρέωση, είναι Δημοκρατία, είναι αξιοκρατία, είναι κοινωνική λογοδοσία, είναι βελτίωση της απόδοσης του δημοσίου, αποκατάσταση του κύρους του δημοσίου στη δημόσια ζωή σαν εργαλείο του κράτους», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.