«Ενεργοποιήσαμε τα στρατιωτικά Chinook και επαναφέραμε επιχειρησιακά τα μικρά Pegetel για την αρχική επίθεση στη φωτιά, ώστε παρά το μεγάλο αριθμό πυρκαγιών να έχουμε φέτος μικρή συνολική έκταση που έχει καεί», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Τόσκας τόνισε: «να διαχωρίσουμε την υπερβολή από την αναγκαιότητα και το ρεαλισμό», σημειώνοντας ότι «υπερβολή ήταν τα 50 ελικόπτερα τα οποία ζήτησε ένας δήμαρχος, ενώ ρεαλισμός να έχουμε αυτά που μπορούμε, σύμφωνα με τα οικονομικά μας δεδομένα».
«Θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί στα χρόνια των “παχιών αγελάδων” τα αεροσκάφη που χρονολογούνται από το 1973», ενώ σημείωσε ότι και «τα “καινούργια” είναι από το 2000-2001.
Δεν ξυπνάει κάποιος ένα πρωί, ειδικά σε συνθήκες λιτότητας και ξεκινά να αντικαταστήσει τα αεροπλάνα. Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει ενεργή γραμμή παραγωγής πυροσβεστικών αεροπλάνων στον κόσμο αυτή τη στιγμή, όλοι κοιτάζουν με πατέντες διαδοχικά να ανανεώσουν και ενεργοποιήσουν κάποια πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας.
«Εμείς ενεργοποιήσαμε στρατιωτικά ελικόπτερα, τα Chinook, πέρυσι μικρό αριθμό, φέτος είναι έξι. Επίσης, τα μικρά αεροσκάφη Pegetel που ήταν απαξιωμένα, συντηρήθηκαν επί δική μας διακυβέρνησης. Αυτά χρησιμοποιούνται στην αρχική επίθεση στη φωτιά. Γι’ αυτό με πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών φέτος η έκταση που έχει καεί είναι μικρή, επειδή υπάρχει γρήγορη επέμβαση», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Όσο για αυτά που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα υπογράμμισε: «Για το επόμενο καλοκαίρι, από τώρα σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε στόλο με περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη και χρησιμοποίηση “πατεντών” όπως κάνουν και σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».
«Οι πυρκαγιές δεν πρόκειται να σταματήσουν. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι κλιματολογικές αλλαγές στην Ευρώπη θα είναι σημαντικές και θα χρειαστούν περισσότερα μέσα και άλλη αντιμετώπιση. Προσπαθούμε και σχεδιάζουμε από τώρα», τόνισε.
Απαντώντας στα περί έλλειψης συντονισμού στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι «η άδικη κριτική ξεκινάει από το ότι -όπως λένε- άργησαν να καθυστέρησαν να επέμβουν τα μέσα» παραθέτοντας τα στοιχεία από το ημερολόγιο της Πυροσβεστικής:
16:16 αναφέρεται η φωτιά στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής
16:35 επενέβη το πρώτο και το δεύτερο όχημα
16:39 απογειώνεται το πρώτο ελικόπτερο
16:59 απογειώνεται το δεύτερο ελικόπτερο
«Όταν επεμβαίνουν σε τόσο μικρό χρόνο τα μέσα, παγκόσμια δεν θα βρεθεί κάποιος να πει ότι επεμβαίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε μικρότερο χρόνο. Αν με ρωτήσετε τι μπορεί να υπάρχει σε μικρότερο χρόνων των 20 λεπτών, μπορούν να υπάρχουν τα μέσα των Δήμων. Εκεί χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, από τους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να έχουν μέσα που να επεμβαίνουν σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών», ανέφερε ο κ. Τόσκας.
Για τις αιτίες των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν, ο ίδιος είπε ότι «μακριά από συνωμοσιολογικά σενάρια, υπάρχουν πάρα πολλές προσπάθειες από εμπρηστές, έχουν συλληφθεί κάποιοι και προσαχθεί στη Δικαιοσύνη.
Στη Ζάκυνθο υπήρξαν 24 φωτιές την ίδια ημέρα και στην Αττική Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε 21 προσπάθειες εμπρησμού -δεν λέω συντονισμένες, υπό ενιαίο σχέδιο φυσικά μας προβληματίζουν», όπως είπε.
Ο κ. Τόσκας ανέφερε επίσης ότι έχει «δώσει εντολή οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ να επικεντρωθούν στην εξιχνίαση αυτών των περιπτώσεων, μπορεί να είναι από τον απλό οικοπεδοφάγο ή τον πυρομανή, μέχρι όποιους θέλουν να εκμεταλλευτούν τα δάση.
Σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, όπως στη Σάμο, κάποιοι άλλοι είχαν δεκάδες κεριά, αναπτήρες κτλ. στην Πάρνηθα και όπως είπε εκεί δεν πάει κανείς να ανάψει τα καντήλια».
Για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, παρά την σχετική ανεπίσημη ενημέρωση από ανθρώπους της ΝΔ και του προέδρου της, ο κ. Τόσκας είπε ότι «εμείς ήμασταν έτοιμοι να τον ενημερώσουμε, επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης να μην έρθει, καλό είναι να υπάρχει σεβασμός προς τους θεσμούς και από την αντιπολίτευση, όπως υπάρχει από την κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση, όχι να διαρρέονται πράγματα, πολλά από τα οποία είναι ανακριβή».