Πρέπει να υπάρξει «ένα εθνικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, το οποίο θα ακολουθείται από κάθε κυβέρνηση, με προοπτική και συνέχεια» και για να γίνει αυτό «χρειάζονται οι προτάσεις όλων των κομμάτων», ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου, η οποία κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάνει «μικροπολιτική πάνω στα αποκαΐδια». Ως προς τις ιδεολογικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δέχθηκε ότι υπάρχουν, αλλά «αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας διχάζουν».
Η κ. Παπαδοπούλου, αφού χαρακτήρισε το Πυροσβεστικό Σώμα “άξιο κάθε επαίνου”, έδωσε το μέγεθος του προβλήματος, λέγοντας ότι απασχολεί και άλλες μεσογειακές χώρες, ότι στη χώρα μας έγινε το καλύτερο δυνατόν και τώρα προέχει «η πολιτεία να σταθεί στους πολίτες που έχουν ανάγκη μετά την καταστροφή».
Αυτό που είναι βέβαιο, είπε, είναι ότι «θα έπρεπε να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας το οποίο να ακολουθείται από κάθε κυβέρνηση, να έχει προοπτική και συνέχεια για τα επόμενα χρόνια κι όχι σχεδιασμός μόνο για κάθε καλοκαίρι. Θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα πάνω σε αυτό το ζήτημα, να κατατεθούν προτάσεις από όλα τα κόμματα».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την απουσία του πρωθυπουργού, είπε ότι η δουλειά της κατάσβεσης είναι δουλειά των ειδικών και των πυροσβεστών και χαρακτήρισε «θλιβερό να γίνεται μικροπολιτική και μικροκομματική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια».
Κατηγόρησε μάλιστα αυτούς που σήμερα καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επί Σημίτη, το 1998, ένωσαν τη δασοπροστασία με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία – η οποία είναι αρμοδιότερη για τις αστικές πυρκαγιές». Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, συνέχισε, «που δεν ψήφισαν πριν από λίγο καιρό στην Ολομέλεια της Βουλής την επέκταση της θητείας των πυροσβεστών 5ετους διάρκειας».
Ως προς τη συνεργασία ανάμεσα στους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι μια συνεργασία με δυο ιεραρχημένους στόχους: την οικονομική διαχείριση μιας κατάστασης και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Τις ιδεολογικές μας διαφορές τις έχουμε. Αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο στον οποίο βρέθηκε η χώρα μας, τότε μπορούμε να ξανασυζητήσουμε ιδεολογικά. Αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν, όπως θα έπρεπε να κάνει ο Ελληνισμός συνολικά, και όχι σε αυτά που μας διχάζουν.