Το κρίσιμο στοιχείο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι οι αποφάσεις του Ιανουαρίου και όχι ο χρόνος των επόμενων εκλογών. Ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού άνοιξε την Παρασκευή με τις συναντήσεις του Λ. Παπαδήμου με τους Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη και ολοκληρώνονται σήμερα με τη συνάντηση Παπαδήμου – Παπανδρέου στις δώδεκα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπαδήμου οι συζητήσεις τόσο με τον Α. Σαμαρά όσο και με τον Γ. Καρατζαφέρη ήταν αναλυτικές και το ίδιο θα γίνει και με τον κ. Παπανδρέου, καθώς ο κ. Παπαδήμος ζητά στήριξη του κυβερνητικού έργου, τον κρίσιμο Ιανουάριο και όχι στήριξη… γενικώς. Τόσο για τα δεδομένα του PSI όσο και για τα νομοσχέδια που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση Παπαδήμου από τη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο και τα οποία η τρόικα συνδέει τόσο με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, όσο και με την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Άλλες πληροφορίες – που δεν επιβεβαιώνονται ούτε από το Μαξίμου αλλά ούτε και από τη Συγγρού που επιμένουν ότι θέμα νέων μέτρων δεν έχει τεθεί – λένε ότι ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε και για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2012 για να καλυφθεί η «τρύπα» του 2011. Ωστόσο, αν οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων στάθηκαν εμπόδιο για να προχωρήσουν θέματα όπως το συναινετικό διαζύγιο, τα μέτρα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέες, ισχυρές αναταράξεις.
Το Μαξίμου δηλώνει ικανοποίηση από την ανακοίνωση της Συγγρού στην οποία αναφέρεται ότι ο Α. Σαμαράς θα στηρίξει το νέο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει συναινέσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Και αν η τρόικα απαιτήσει τελικά πρόσθετα μέτρα για το 2012 προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» του 2011, δεν είναι βέβαιη η κατάληξη της νέας συμφωνίας. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν τα νέα μέτρα τεθούν από την τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου ως προϋπόθεση για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι ΝΔ και ΛΑΟΣ έχουν πει ότι δε θα στηρίξουν νέα μέτρα. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να καταθέσει ως σχέδια νόμου στη Βουλή, μέτρα που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο και αφορούν: Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια(ένστολοι, δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί). Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου που θα προκαλέσουν απώλεια θέσεων εργασίας, άρα και απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς η εφεδρεία απέτυχε. περικοπές στους μισθούς των εισηγμένων ΔΕΚΟ, αυξήσεις τουλάχιστον 25% στα τιμολόγια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, των ΔΕΚΟ έως το πρώτο τρίμηνο του 2013, μειώσεις στις κοινωνικές παροχές με την εφαρμογή των νέων κριτηρίων για τα επιδόματα και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που αναμένεται να είναι και το θέμα του πρώτου υπουργικού συμβουλίου του 2012.
Η τρόικα θα πιέσει και στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών επιμένοντας στην άμεση λήψη αποφάσεων για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων που αναμένεται να είναι και το πρώτο ή δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται ο χειρισμός σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για συμφωνία με συνδικάτα- εργοδότες για τους κατώτατους μισθούς, για τις αναγκαίες περικοπές των επικουρικών συντάξεων, για την επανεξέταση των κύριων συντάξεων αναλόγως των νέων προβλέψεων των αναλογιστικών μελετών όπως επίσης για τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων. Στο νέο φορολογικό «αγκάθι» θεωρείται η απαίτηση της τρόικας για μείωση ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις και ΦΠΑ, όπως επίσης η πίεση για διεύρυνση της βάσης φορολόγησης των ακινήτων, που θα φέρει νέα αύξηση των επιβαρύνσεων τόσο στη κατοχή όσο και στην αγορά.