Σε κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας Προγράμματος και του Τομέα Οικονομίας συνεχίστηκε η διαδικασία Εσωτερικής Διαβούλευσης για την εκπόνηση του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γραμματέας Προγράμματος, βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Ιωάννης Μουρμούρας, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Νότης Μηταράκης, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, οι Αναπληρωτές Γραμματείς της Γραμματείας Προγράμματος Βασίλης Κικίλιας και Παναγιώτης Παταργιάς, ο Διευθυντής της Γραμματείας Προγράμματος Παντελής Σκλιάς, οι ειδικοί επιστήμονες Αργυρώ Ελευθεριάδου και Νίκος Βερναδάκης, καθώς και άλλοι επιστήμονες.
Μετά από οδηγίες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά η ομάδα εργασίας εντατικοποίησε τις εργασίες της, καταλήγοντας στους βασικούς άξονες πολιτικής στο χώρο της Οικονομίας.
Το «Ζάππειο ΙΙ – Στρατηγική της Ελπίδας» αποτελεί μια έκτακτη πολιτική για τις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται από μια καταληκτική εισήγηση οικονομικού προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Νέα Οικονομία: H Στρατηγική της Ελπίδας».
Η ομάδα εργασίας:
• Περιέγραψε με αριθμούς μια Ελλάδα που βυθίζεται στην ύφεση.
• Καθόρισε ως κεντρική αντίληψη της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας τη στροφή στην πραγματική οικονομία και την οικοδόμηση μιας Νέας Σχέσης Εμπιστοσύνης Πολίτη – Κράτους.
• Προσδιόρισε τον τρόπο που η Ελληνική Οικονομία θα ανακάμψει και θα αναπτυχθεί, μέσω:
o του ελέγχου των δημοσιονομικών μεγεθών,
o της τομής στο φορολογικό σύστημα,
o της εδραίωσης της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα,
o των υπεύθυνων και σταθερών μέτρων στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ.
Συνεχίζεται η συμπλήρωση του Φακέλου Τεκμηρίωσης που συνοδεύει την προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Οικονομία από εξειδικευμένες κλαδικές ή θεματικές μελέτες.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε:
«Το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Οικονομία χαρακτηρίζεται από μια σημαντική στροφή από την Εικονική Οικονομία της Χρηματοοικονομικής Πίστης στην Πραγματική Οικονομία της Εμπιστοσύνης. Κάθε Υπουργείο ενθαρρύνεται να επιδιώξει όχι μόνο τον περιορισμό των δαπανών του εξορθολογίζοντας τη λειτουργία του, αλλά και την ανεύρεση νέων πηγών εσόδων, ωσάν να συμπεριλαμβάνει στους κόλπους του το Υπουργείο των Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κάθε υπηρεσία του κράτους ή δημόσιο αγαθό.
Η οικονομική μας πολιτική απενοχοποιεί το κέρδος και τη φιλοδοξία, καθιστώντας τις δυνάμεις δημιουργίας. Η πολιτική μας στοχεύει στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης και στην επιβολή και εφαρμογή κανόνων, που θα επιβάλλουν στο ιδιωτικό συμφέρον να διέρχεται μέσα από το Δημόσιο, ώστε κάθε όφελος του ιδιώτη να σημαίνει κέρδος για την κοινωνία και ανάπτυξη για το κράτος και κάθε όφελος του κράτους, αντίστοιχα, να σημαίνει ανταπόδοση στην κοινωνία και ωφέλεια σε υπηρεσίες ή δυνατότητες για την ιδιωτική επιχείρηση. «Λιγότερο και καλύτερο κράτος – ρυθμιστής» είναι ο στόχος της μοναδικής πολιτικής που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την περιδίνηση της οικονομικής κρίσης».
Ο Υφυπουργός Οικονομίκών κ. Ιωάννης Μουρμούρας δήλωσε:
«Στο “Ζάππειο ΙΙ” παρουσιάστηκε η πρόταση εξόδου της Νέας Δημοκρατίας από την Οικονομική Κρίση, η οποία συνδυάζεται εύστοχα και αποτελεσματικά με τη δουλειά που έγινε από τη Γραμματεία Προγράμματος με μεσοπρόθεσμη στόχευση. Το αποτέλεσμα είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση Κυβερνητικού Προγράμματος για ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας και βιώσιμη ανάπτυξή της».