Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Λάρισα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε ομιλία που πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης, στο πλαίσιο περιοδείας της που πραγματοποιεί στην περιοχή.
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές με σχέδιο και στρατηγική για το εθνικό συμφέρον», σημειώνοντας πως «το μνημόνιό τους είναι εξόχως υφεσιακό»
Όπως είπε η κ. Γεννηματά, «η εκχώρηση της διαχείρισης των οικονομικών του κράτους είναι η σοβαρότερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην σύγχρονη ιστορία μας». Τόνισε δε, πως η καθυστέρηση της κυβέρνησης ήταν σκόπιμη, με αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα να μπουν στο τραπέζι μέτρα που δεν ήταν στην συζήτηση το φθινόπωρο.
Από εκεί και πέρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως «τα έδωσε όλα» στους δανειστές, αλλά και πως κάθε «κόκκινη γραμμή» που επικαλούνταν ο πρωθυπουργός «εξαφανίστηκε από προσώπου γης».
«Τα έδωσαν όλα, για να κρατήσουν την καρέκλα. Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης φθάσαμε στην πλήρη παράδοση. Από τη σεισάχθεια φθάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, φθάσαμε στο κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη. Από τα 751 ευρώ ελάχιστο μισθό, φθάσαμε στην απασχόληση με φιλοδώρημα, ειδικά για τους νέους. Από την 13η σύνταξη, ήδη έχουν αφαιρέσει την 12η και σύντομα θα αφαιρέσουν και την 11η, και την 10η» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.
Σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το ελληνικό χρέος, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είπε πως η κυβέρνηση «εγκατέλειψε την απόφαση του Eurogroup του 2012 για το χρέος, πριμοδότησε τους Ευρωπαίους τραπεζίτες με 6 δισ. ευρώ, πήρε αόριστες υποσχέσεις το 2016».
Όπως ανέφερε, η ίδια δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι «αλλάζουν γραμμή κάθε μέρα, παρουσιάζουν διαρκώς διαφορετικά σενάρια, έχουν σπασμωδικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια».
Από εκεί και πέρα, η κ. Γεννηματά έβαλε στο στόχαστρο της αντιπαράθεσης και την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς».
Όπως εξήγησε, η σκληρή κριτική που γίνεται από την μεριά της ΔΗΣΥ απέναντι στην κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι «ξεχνούν τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές από τη ΝΔ», ενώ κατηγόρησε έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση για την υπεράσπιση όπως είπε «της καταστροφικής για την χώρα πολιτικής της περιόδου 2004-2009».
Επίσης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων την Ν.Δ για «έλλειμμα πολιτικής», λέγοντας πως την οδηγεί σήμερα «να προσπαθεί επικοινωνιακά να παίξει ακόμα και με τη λέξη «ΑΛΛΑΓΗ» – μια λέξη, που όπως είπε η κ. Γεννηματά, «είναι σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα την δεκαετία του ’80».
«Η αλλαγή ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, κύριοι της ΝΔ, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται. Ματαιοπονείτε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, σχετικά με την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η κ. Γεννηματά είπε πως η παράταξη «έχει χαράξει αυτόνομη πορεία», σημειώνοντας πως η χώρα χρειάζεται πριν απ’ όλα «μια νέα δημιουργική αλλαγή στην πολιτική».
Όπως επεσήμανε, το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό, λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη για «αλλαγή συσχετισμών αλλά και ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
«Όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, σπρώχνει στην πραγματικότητα τους προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και κρατούν στην ζωή τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λοιπόν ολοφάνερο πως η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ περνάει αποκλειστικά μέσα από την ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
Τέλος η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ είπε πως η χώρα χρειάζεται ένα «Σχέδιο για την Ελλάδα», σημειώνοντας ότι πως η ανάπτυξη «που στηρίζεται στη κρατική χρηματοδότηση, σε ένα γιγάντιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στο κράτος επιχειρηματίας, έχει φτάσει στα όρια της».
Όπως είπε, σήμερα χρειάζεται να υπάρξει στροφή του παραγωγικού μοντέλου και η κινητοποίηση κάθε δημιουργικής δύναμης της χώρας.
Επιγραμματικά η κ. Γεννηματά σημείωσε πως η πρόταση της ΔΗΣΥ για την οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται στη φιλοσοφία να υπάρξουν αναπτυξιακά προγράμματα, διακλαδικά ανά Περιφέρεια και συμπεφωνημένα με τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα τόνισε πως στα πλαίσια του πρότασης της ΔΗΣΥ για «Πρόγραμμα Ελλάδα», υπάρχει το όραμα για την Λάρισα «των ανοιχτών οριζόντων και των μεγάλων προοπτικών» σημειώνοντας πως τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής είναι πολλά.
«Η κομβική γεωγραφική θέση της πόλης, ο δυναμικός πρωτογενής τομέας, η ισχυρή παρουσία μεταποιητικών επιχειρήσεων γάλακτος, φρούτων, βάμβακος, κρασιού και σιτηρών δημιουργούν ένα σπουδαίο αναπτυξιακό μοτίβο. Στην πόλη αυτή μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο δικτύων μεταφορών, ενέργειας, γνώσης, έρευνας, πολιτισμού και παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και ένας αληθινός, ολοκληρωμένος αναπτυξιακός πόλος» είπε καταληκτικά η κ. Γεννηματά.