Οι εμπειρογνώμονες του Ποταμιού παρουσίασαν στους βουλευτές και στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα.

Επί τρεις ώρες, συζητήθηκαν τα μέτρα και τα αντίμετρα στους τομείς της φορολογίας, του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού, του εργασιακού, του πρωτογενούς πλεονάσματος, της ποσοτικής χαλάρωσης, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης αλλά και του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όπως επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας τη συνάντηση, υποχρέωσή μας είναι να παρουσιάσουμε στους πολίτες την εναλλακτική λύση για την οικονομία και την ανάπτυξη. «Δε θα αρκεστούμε στους αφορισμούς, είναι γνωστές σε όλους οι ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά θα συγκρουστούμε στη Βουλή υπερασπιζόμενοι την ανάπτυξη κόντρα στο κομματικό κράτος και την υπερφορολόγηση», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζουν να έχουν ως προτεραιότητά τους την προστασία της εκλογικής τους πελατείας ενώ απέναντί τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρκούνται σε διαβεβαιώσεις του τύπου «με μας θα είναι καλύτερα». Η προτεραιότητα ενός σύγχρονου κινήματος είναι, όπως είπε, να τολμά να προτείνει λύσεις και να μην αρκείται σε γενικόλογες διαπιστώσεις.

Στη συνάντηση έγινε αποτίμηση και της ζημιάς που υπέστη η χώρα από την επτάμηνη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

ΠΟΤΑΜΙ2

Ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής διαλόγου του Ποταμιού, έκανε μια συνολική αποτίμηση ως προς το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις συνέπειες που αυτό θα έχει στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα είπε ότι ναι μεν η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν θετική αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτό επετεύχθη δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός καθώς περιείχε πολλούς φόρους». Ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε επίσης ότι ίσως το πρωτογενές πλεόνασμα μας δημιουργήσει θέμα από την πλευρά των ετέρων μας καθώς μπορεί να μας πουν ότι«αν με τέτοιες συνθήκες μπορείτε να βγάλετε 4% πρωτογενές πλεόνασμα γιατί θέλετε μείωση χρέους».

Από την πλευρά της η Αντιγόνη Λυμπεράκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια μεγάλη στροφή και μετατράπηκε από ένα κόμμα κατά της λιτότητας σε ένα κόμμα που αγαπά τη λιτότητα επειδή του δίνει τη δυνατότητα να μαζεύει λεφτά και να τα δίνει στους δικούς του πελάτες». Μιλώντας για τα εργασιακά ζητήματα τόνισε ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενοι, επιδίδονται αποκλειστικά σε διαχείριση συμβόλων. Αδιαφορούν για την πραγματική οικονομία και λένε μόνο όσα θέλουν να ακούσουν οι συνδικαλιστές τους, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στην Τρόικα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν την επιστροφή στο συνονθύλευμα μέτρων και επιβάρυνσης της πραγματικής παραγωγής που επικρατούσε και προ κρίσης».

Ο Γιάννης Παπανικολάου, οικονομολόγος και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Κινήματος, τοποθετήθηκε ως προς το ζήτημα του χρέους αλλά και του ενδεχομένου ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης. Συγκεκριμένα αναφορικά με την διευθέτηση του χρέους είπε ότι οι όποιες πιθανές ρυθμίσεις θα αφορούν την σταθεροποίηση των επιτοκίων, τη μεγάλη παράταση της λήξης κάποιων δανείων (επιμήκυνση) και τις αναβολές στη πληρωμή κάποιων τόκων (περίοδοι χάριτος).

Ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι: «οτιδήποτε δοθεί για το χρέος, δε θα δοθεί άνευ όρων. Θα υπάρχει σίγουρα μια συσχέτιση των μέτρων για το χρέος με υποχρεώσεις που θα προσδιοριστούν για τα επόμενα χρόνια, άρα θα υπάρχει πάντα μια ασφαλιστική δικλίδα στα χέρια των ξένων». Ως προς την ένταξη της Ελλάδας στο QE χαρακτήρισε υπεραισιόδοξη το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενώ σχολίασε ότι αποτελεί κλειδί για την «έναρξη της διαδικασίας ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία».