Η διευκόλυνση και η ενίσχυση των εξαγωγών είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εναρμονίζει το σύστημα πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση, επί της αρχής, του νομοσχεδίου που αφορά τη Σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, που συζητείται με την διαδικασία του επείγοντος, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΕΚ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε ότι καταψηφίζει, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν, αφού ακούσουν τους φορείς που έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους, σήμερα το απόγευμα.

«Μετά από μια πολύμηνη προσπάθεια, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημερώνοντας τον ευρωπαϊκό οργανισμό, καταθέτουμε ένα σχέδιο νόμου που έρχεται να επιλύσει τις μακροχρόνιες και βαθιές παθογένειες που υπήρχαν στο σύστημα πιστοποίησης ελληνικών προϊόντων» επεσήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι τις «αμέσως επόμενες μέρες θα συσταθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας και με την εμπλοκή των αρμόδιων φορέων θα εξεταστούν και θα συνδιαμορφωθούν οι προτάσεις για την εξυγίανση του όλου συστήματος».

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρόχειρη νομοθέτηση και ανικανότητα, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αναχρονιστικό και ημιτελές, που αφήνει άλυτες πολλές εκκρεμότητες, όπως είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του το υπερψηφίσει υπέρ της αρχής.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Είναι πρόκληση να κατηγορούμαστε εμείς, που επιχειρούμε να λύσουμε το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κρατισμό, ο κ. Χαρίτσης αντέτεινε, ότι αντίθετα από την νεοφιλελεύθερη ιδεολογική της εμμονή, που έχει απέχθεια για κάθε δημόσιο οργανισμό, η κυβέρνηση έρχεται να επιλύσει το πρόβλημα που δημιούργησε με το νόμο του 2013, προκαλώντας, όπως είπε, αναστάτωση στην αγορά και κίνδυνο αποπομπής της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης και αγνοώντας πλήρως τις ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, επιτέθηκε, τόσο στη κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, επινοεί καινούργιους οργανισμούς για να τακτοποιήσει ημετέρους, όσο και στην ΝΔ, κατηγορώντας την ότι δεν υπερασπίζεται το νομοθέτημά της και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ είχε επαρκή χρόνο για να φέρει το νομοσχέδιο που θα εναρμονίζει το ελληνικό με το ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν το έκανε, ενώ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

«Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φαρμακερό τρόπο για να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα» τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε επιμέρους αλλαγές.