Τις κρυφές πτυχές του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της επομένης 10ετιας αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο κ. Σαχινίδης απεκάλυψε πως η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 με βάση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2014 – 2020, ώστε να μην τροφοδοτείται το χρέος με νέα ελλείμματα.
Δηλαδή, πέρα από την παρέμβαση του PSI, απαιτείται περαιτέρω βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος Γενικής Κυβέρνησης σε σχέση με το 2011 κατά 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2013 και μετά, ώστε το χρέος να υποχωρήσει στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση αυτό απαιτεί την λήψη πρόσθετων μέτρων που δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
«Οφείλουμε όμως να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την σταθερότητα της οικονομίας μας και θέτουμε στέρεες βάσεις ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Σαχινίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η μελλοντική δημοσιονομική βελτίωση απαιτεί τη συμμετοχή όλων των υποτομέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΟΚΑ, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ).
Ο ίδιος εστίασε στον εξορθολογισμό των δαπανών, στην ανάγκη κατάρτισης Κοινωνικού Συμβολαίου για την κοινωνική ασφάλιση, στη βελτίωση των δαπανών στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, στο περιορισμό του κόστους σε ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα, αλλά και στην αύξηση των εισπραττόμενων εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ στα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. και στην βελτίωση των εσόδων από άμεσους φόρους, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.