Αντιπαράθεση ξέσπασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανάμεσα στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και τον πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κατηγόρησε τα στελέχη της ΕΡΤ ότι δεν σέβονται τους θεσμούς και δεν τηρούν τη νομιμότητα και σημείωσε ότι το τρίτο κόμμα του κοινοβουλίου δεν έχει την εκπροσώπηση που του αρμόζει από την ΕΡΤ. Έκανε αναφορές στις αιτιάσεις του ΕΣΡ και στην πρόθεση της ΠΟΣΠΕΡΤ να πραγματοποιεί απεργίες, κάθε φορά που υπάρχουν εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής.
Επίσης, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την επιτροπή δεοντολογίας που συστάθηκε στην ΕΡΤ για να κρίνει το κατά πόσο οι θέσεις της ΧΑ συνιστούν ρατσιστικό λόγο.
Απαντώντας στον Ηλία Κασιδιάρη, ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση σέβεται τους θεσμούς και ακολουθεί το γράμμα του νόμου, ενώ ανέφερε την απαντητική επιστολή του ΕΣΡ προς την ΕΡΤ, αναφορικά τον αποκλεισμό εκπομπών που παράγουν ρατσιστικό λόγο.
«Όταν τα προσφυγόπουλα του Ωραιοκάστρου λέγονται αλήτες του Ωραιοκάστρου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλείται παρακρατική συμμορία, η δημιουργία τζαμιού, προδοσία του Έθνους, μπολσεβίκοι της κονόμας, όλα αυτά δεν είναι ρητορική μίσους κύριε Κασιδιάρη», ρώτησε ο πρόεδρος της εταιρείας, απευθυνόμενος στο στέλεχος της Χρυσής Αυγής.
Τέλος, απαντώντας για την πρόθεση της ΠΟΣΠΕΡΤ να διεξάγει απεργία την ώρα προβολής θέσεων του κόμματος της ΧΑ, ο Δ. Τσακνής είπε ότι οι πρακτικές που ονειρεύεται ο κ. Κασιδιάρης ανήκουν σε άλλα καθεστώτα, και όχι στη Δημοκρατία.
Σε αυτό το σημείο, ο Δ. Τσακνής ζήτησε συγγνώμη από τον βουλευτή του ΚΚΕ για το «ατόπημα» μη προβολής του κλεισίματος του συνεδρίου του ΚΚΕ, τονίζοντας το πόσο σέβεται ο ίδιος το κομμουνιστικό κόμμα.
Ενημέρωση για την πορεία της δημόσιας ραδιοτηλεότασης
Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής και Λάμπης Ταγματάρχης, προσήλθαν σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της εταιρείας για τα έτη 2015-2016.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, σημείωσε ότι για την ΕΡΤ έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει κερδίσει το στοίχημα. Ο Ν. Παππάς συμπλήρωσε ότι τα οικονομικά της σχέδια βγαίνουν, αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η ΝΔ. Τέλος, καλωσόρισε τη σημερινή διαδικασία ελπίζοντας σε ουσιαστικό διάλογο.
Ο Δ. Τσακνής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην εισαγωγική του ομιλία, αφού ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι τους έχει διανεμηθεί φάκελος που περιγράφει την οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας.
Ο κ. Τσακνής είπε ότι θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε πιο συχνός έλεγχος από τη Βουλή για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία, μετά από 22 μήνες επαναλειτουργίας, μετά την εποχή του «μαύρου» διαθέτει όλες τις παθογένειες που παρουσιάζει η ελληνική κοινωνία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λ. Ταγματάρχης, συμφώνησε με τον πρόεδρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ότι η ΕΡΤ είναι μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία κάνει και αυτή τα δικά της λάθη. Ανέφερε ότι η ΕΡΤ έχει ήδη συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό με 95 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 υπάρχουν ήδη 55 εκατ. ευρώ πλεόνασμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ τόνισε ότι αυτούς τους 22 μήνες, η ΕΡΤ ξεκίνησε «φουλ» τις μηχανές, μετά από τα δύο χρόνια που έμεινε κλειστή, με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι με δική τους πρωτοβουλία βρίσκονται στη Βουλή για να ενημερώσουν για το πλαίσιο διαφάνειας που διέπει όλες τις διαδικασίες που αφορούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Όσον αφορά τις ερωτήσεις των βουλευτών, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Α. Καββαδία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, σε πείσμα όσων την ήθελαν κλειστή, ενώ τα ερωτήματά της αφορούσαν το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, τις εξωτερικές παραγωγές, τις μετρήσεις τηλεθέασης και την αξιοπιστία τους, τους περιφερειακούς σταθμούς και γενικότερα, ενέργειες για εξοικονόμηση χρημάτων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Ι. Τραγάκης μίλησε για τη θετική στάση που κράτησε το κόμμα του αναφορικά με τον διορισμό του Δ. Τσακνή στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, ενώ τον κάλεσε να προσέξει την πολιτική συμπεριφορά, ως εικόνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θεωρεί ότι είναι αδικημένη.
Ο Ι. Τραγάκης καλωσόρισε τη μείωση εξόδων, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλα τα έσοδα αφορούν το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ. Κλείνοντας, αναφερόμενος σε όσα λέγονται περί εμπάργκο της ΝΔ από τη δημόσια τηλεόραση, ο Ι. Τραγάκης είπε ότι θα σταθεί σε όσα καλά τις καταλογίζονται, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά, του είπε ότι θα πρέπει να εξετάσει το θέμα του ΑΠΕ- ΜΠΕ και το κατά πόσο αυτό λειτουργεί ως διακινητής non papers της κυβέρνησης και όχι ως διακινητής ειδήσεων.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ ρώτησε τα στελέχη της, μετά τα δύο χρόνια επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, εάν είναι ευχαριστημένοι με την ποιότητα του προγράμματος που αυτή προσφέρει στον ελληνικό λαό. Έκανε λόγο και αυτός για την ανάγκη ισομέρειας των πολιτικών στις εκπομπές και δήλωσε ότι τα ραδιόφωνα δεν έχουν βρει ακόμα τον χαρακτήρα τους, με συνέπεια την χαμηλή απόκριση του κόσμου.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Μ. Συντιχάκης έκανε εκτενή αναφορά στις δομικές λειτουργίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το κατά πόσο διαφυλάσσονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Ο Μ. Συντιχάκης σημείωσε, ότι με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που είχε οδηγήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ και το οποίο διατηρείται, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αναβίωσή της, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοί της δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι πρόκειται για δημόσια τηλεόραση, τη στιγμή που και αυτή στοχεύει στο κέρδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ρώτησε ακόμα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους συμβασιούχους της ΕΡΤ και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, που εκκρεμεί, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, καυτηρίασε το ζήτημα της κοστοβόρας DIGEA, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΡΤ για πλήρη αποσιώπηση του κλεισίματος του συνεδρίου του ΚΚΕ.
Απαντώντας ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Δ. Τσακνής, προς τον κ. Βενιζέλο, είπε ότι ποτέ δεν θα είναι ευχαριστημένοι «γιατί πάντα θα κυνηγούν το ανέφικτο για να πετύχουν το αξιοπρεπές». Άφησε αιχμές και ο ίδιος για τις εταιρείες μέτρησης τηλεθέασης, σημειώνοντας ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί, ενώ αναφορικά με την εμπιστοσύνη του κόσμου στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ, σημείωσε ότι υπάρχει έρευνα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, προσθέτοντας ότι θα μπουν άμεσα στο οργανόγραμμα της εταιρείας.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση της εταιρείας Grand Thorton, απευθυνόμενος στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Καββαδία, είπε ότι αυτή αξιολογεί δομές και όχι εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Για το outsourcing σημείωσε ότι οδηγούμαστε εκεί λόγω κόστους, προσθέτοντας ότι λόγω του νομικού καθεστώτος, η ΕΡΤ δεν μπορεί να προχωρήσει στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που χρειάζεται για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες της.
Ο Δ. Τσακνής είπε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη πρόσληψης προσωπικού στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας ότι πιέζουν όλα τα αρμόδια υπουργεία για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων και παραγωγής ποιοτικών παραγωγών, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λ. Ταγματάρχης, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΡΤ, σχετικά με τα προγράμματα που προβάλλονται από την ιδιωτική τηλεόραση, απέχει έτη.
Έκανε και αυτός αναφορά στο προβληματικό νομικό καθεστώς που εμποδίζει προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα, ενώ αναφορικά με το ανταποδοτικό τέλος και απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της ΝΔ, Μ. Βορίδη, είπε ότι είναι το χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος που λαμβάνει δημόσια τηλεόραση στην ΕΕ.
Ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης, παίρνοντας τον λόγο, μίλησε για μικρά έσοδα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τεράστια έξοδα μισθοδοσίας, αναφέροντας το ιδανικό μοντέλο για αυτόν, μιας μικρής ΕΡΤ με πρόγραμμα το οποίο θα επιλέγεται από όλα τα κόμματα. Απαντώντας του, ο Δ. Τσακνής είπε ότι ο κ. Βορίδης θέλει να κλείσει η ΕΡΤ, και αυτό πρέπει να καταγραφεί.
Η βουλευτής της ΝΔ Όλ. Κεφαλογιάννη σημείωσε, ότι η ΕΡΤ χρειάζεται τη στήριξη όλων, γιατί αυτή την εποχή της παραπληροφόρησης, αποτελεί έναν ανεξάρτητο οικονομικό φορέα, ωστόσο την χαρακτήρισε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καθώς δεν επενδύει το πλεόνασμά της σε υψηλού επιπέδου πρόγραμμα.
Τέλος, ερωτήματα προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Λ. Ταγματάρχη απηύθυνε και η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σχετικά με το αν θεω0ρεί κομματικό φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ τη δημόσια τηλεόραση, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η ΝΔ. Επίσης, ρώτησε για την αποδοτικότητα του προσωπικού και για τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι μετρήσεις τηλεθέασης. Επίσης, ζήτησε τη θέση του Λ. Ταγματάρχη αναφορικά με την απομάκρυνση του διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ, Γ. Καπάκου.
Απαντώντας, ο Λ. Ταγματάρχης είπε, ότι η ΕΡΤ δεν έχει, ούτε δεσμεύσεις, ούτε ατζέντα και κανείς δεν της έχει επιβάλλει καμία γραμμή. Για την περίπτωση Καπάκου είπε ότι υπήρχαν διαφορετικές αντιλήψεις, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση λόγω του γεγονότος ότι πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, είπε ότι δεν δέχεται ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι κομματικό φερέφωνο, χαρακτηρίζοντας «εύκολη» μια τέτοια κατηγορία.
Κλείνοντας τη διαδικασία, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Δ. Τσακνής σημείωσε, ότι και οι κρινόμενοι κρίνονται, ενώ απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, Μ. Βορίδη, σημείωσε ότι διαθέτουν διαφορετικές «αξιωματικές παραδοχές». «Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε κ. Βορίδη», συμπλήρωσε ο Δ. Τσακνής, «γιατί εγώ πιστεύω σε ένα μεγάλο δημόσιο μέσο για τον λαό και εσείς ζητάτε ιδιωτικούς φορείς με κέρδος», ενώ τον κάλεσε να αφήσει τις πρακτικές περί μείωσης του προσωπικού, αναφέροντας ότι η Γαλλία διαθέτει δημόσια κανάλια με προσωπικό άνω των 15.000 εργαζομένων. Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει επιτέλους να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για να αποκτήσει η ΕΡΤ τους δικούς της πομπούς και να μην εξαρτάται από την DIGEA και άφησε εκ νέου αιχμές για τις πρακτικές των εταιρειών μέτρησης τηλεθέασης.