Την ανησυχία του για προωθούμενες αλλαγές στην Ε.Ε. στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε ελληνικά ποτά όπως το ούζο, η τσικουδιά, το τσίπουρο και η μαστίχα Χίου, εκφράζει με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ο κ Μ.Κεφαλογιάννης, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «έχασε τις προθεσμίες για να καταθέσει τις προτάσεις της για την τροποποίηση του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού. «Η κυβέρνηση Τσίπρα χάνει παντού προθεσμίες. Τα αντανακλαστικά και η ετοιμότητα της είναι ανύπαρκτα. Η ευαισθησία της μηδενική. Από τη δική της άγνοια, ανικανότητα και αδιαφορία τώρα κινδυνεύουν και τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ποτά. Το ούζο, η τσικουδιά, το τσίπουρο, η μαστίχα Χίου. Όπως κινδυνεύουν και οι μικροί παραγωγοί σε οικονομικό μαρασμό», αναφέρει σε δήλωσή του, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Μ.Κεφαλογιάννης σε ανακοίνωσή του, το «Ελληνικό Κοινοβούλιο συζήτησε εκπρόθεσμα στις 30 Μαρτίου την αποστολή των προτάσεών του για την τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά. Η προθεσμία έληξε στις 10 Μαρτίου και αυτό ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από τις αρχές Ιανουαρίου (…) Και το μόνο που μένει μία βαρύγδουπη δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, σε γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή ότι «τα μόνα που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι ο Ήλιος και το Τσίπουρο». Με τη σημερινή κυβέρνηση φοβάμαι ότι κανείς όλα μπορεί να τα περιμένει», καταλήγει.
Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ανησυχεί και εκφράζει έντονες ενστάσεις για την τροποποίηση που ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά τα αλκοολούχα ποτά.
«Τον Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αντικατάσταση του κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά – (Ε.Κ.) 110/2008- με ένα νέο κανονισμό, με στόχο την ευθυγράμμιση με τα άρθρα 290 και 291 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) σχετικά με τις κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές αρμοδιότητές της.
Ωστόσο, ο νέος κανονισμός δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα αν υιοθετηθούν οι αλλαγές που προωθούνται, να κινδυνεύσουν τα προαναφερόμενα ελληνικά ποτά (…), ενώ παράλληλα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι μικροί παραγωγοί».
Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν αυτή η νέα εξουσιοδότηση για τη θέσπιση κριτηρίων (π.χ. : για την οριοθέτηση των γεωγραφικών ζωνών, τους περιορισμούς και τις παρεκκλίσεις (άρθρο 38.1) και άλλων), έχουν σκοπό «την απλή ευθυγράμμιση, ή την εισαγωγή καινοτόμων στοιχείων στο υπάρχον νομικό πλαίσιο. Ρώτα επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς οι νέες διατάξεις διασφαλίζουν την τήρηση του θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά των αλκοολούχων ποτών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα «είναι κατά βάση εξαγωγικός και στηρίζει την εθνική οικονομία, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, σε βαθμό πάνω από 65%, δημιουργώντας αγαθά με υψηλή προστιθέμενη αξία και πάνω από 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας».