Σε θολό τοπίο με την ευρωζώνη να συζητά πλέον όχι για την Ελλάδα αλλά για την δική της συνολική διάσωση, ξεκινά σήμερα τις συζητήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.

Το ερώτημα είναι αν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή με τις αγορές να πλήττουν τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης είτε για την εκταμίευση της 6ης δόσης είτε γι’ αυτή καθ’ αυτή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Έγκυρες πληροφορίες θέλουν τον κ.Λ.Παπαδήμο να επιχειρεί ήδη να μπει στην συζήτηση για τις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η ευρωζώνη και οι οποίες δεν θα αφορούν πλέον μόνο την Ελλάδα. Η συζήτηση για νέο ρόλο της ΕΚΤ και η έκδοση ευρωομολόγου έχει ήδη ανοίξει και ο κ.Παπαδήμος υποστηρίζει -σ αυτό συμφωνούν και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση-ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο των συζητήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για επικοινωνία του κ.Παπαδήμου με τον Ιταλό Μ.Μόντι σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν «συμμαχίες» στον κύκλο των δραματικών συζητήσεων-διαπραγματεύσεων που ανοίγει. Το ερώτημα είναι αν -υπό αυτές τις συνθήκες και ενόψει της καθοριστικής συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου- εξακολουθεί να είναι ενεργή ή αν θα είναι ενεργή σε μία εβδομάδα η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου χάριν της οποίας η κ.Μέρκελ μας απειλεί ακόμα και με έξοδο από το ευρώ αν δεν καταθέσουν έγγραφες διαβεβαιώσεις τα τρία κόμματα που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση.