Επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως όλα τα μνημόνια δεν είναι ίδια, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Άμυνας Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο Newsbeast.gr, λέγοντας πως δεν του αρέσουν οι «ξύλινοι» πολιτικοί και πως στο «παιχνίδι» αυτό υπάρχουν και «τάκλιν» και «κλωτσιές».
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Φωτογραφίες – βίντεο: Γιάννης Κέμμος
Όλη η συνέντευξη έχει ως εξής:
– Η κυβέρνηση φαίνεται να «χάνει» την μία μετά την άλλη τις ημερομηνίες που θέτει ως ορόσημα για το κλείσιμο της Αξιολόγησης. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης όλο και περισσότεροι μιλάνε για εκλογές. Το ερώτημα που θέτει όμως ο απλός πολίτης είναι γιατί να επιλέξει την ΝΔ και να μην συνεχίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ μιας και λίγο πολύ την ίδια πολιτική εφαρμόζουν, μνημόνια ψηφίζουν και οι δύο;
Καταρχήν εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνουν εκλογές. Πιστεύω ότι θα την κλείσει την Αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας. Θέλει πάρα πολύ να παραμείνει πρωθυπουργός. Ξέρει ότι για να παραμείνει πρωθυπουργός πρέπει να κλείσει την Αξιολόγηση. Άρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πιστεύω ότι πριν την λήξη του ομολόγου του Ιουλίου, η Αξιολόγηση θα έχει κλείσει.
Βεβαίως έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο, γιατί όσο καθυστερεί να κλείσει την Αξιολόγηση, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός και τόσο πιο δύσκολη είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Και θα βρει μπροστά του όλη αυτή την καθυστέρηση, όπως ήδη βρίσκει με το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση. Τώρα. Γιατί την Νέα Δημοκρατία; Πρώτα πρώτα αυτή η ιδέα ότι είμαστε όλοι το ίδιο είναι ψευδής.
Το ίδιο είναι να πληρώνεις ΦΠΑ 13% και το ίδιο είναι να πληρώνεις 24%; Το ίδιο είναι να έχεις 30% μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης και το ίδιο 30% μεγαλύτερη; Το ίδιο είναι να παίρνεις διπλάσιο επίδομα θέρμανσης από ότι το μισό; Προφανώς λοιπόν δεν είμαστε το ίδιο! Να τελειώνει αυτό το παραμύθι.
Δεύτερον δεν είναι και τα μνημόνια τα ίδια. Μπορεί να έχουν όλα τον ίδιο τίτλο: «Memorandum of understanding», αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Το μνημόνιο του Γιώργου Παπανδρέου, το πρώτο μνημόνιο, την δημοσιονομική προσαρμογή την οποία ήθελε να πετύχει την έκανε 56% από φόρους και 44% από μείωση των δαπανών και μεταρρυθμίσεις. Το μνημόνιο του κ Σαμαρά, το δεύτερο μνημόνιο, αυτό που υπεγράφη το 2012 δηλαδή, άλλαξε το μείγμα πολιτικής. Έκανε περίπου το 90% από μεταρρυθμίσεις και μείωση δαπανών και το 10% από φόρους και για αυτό δεν είχαμε να πληρώσουμε τόσους πολλούς φόρους, όπως με κατηγόρησε ο κ. Τσιρώνης στον Σκάι ότι κάναμε δραματική μείωση φόρων. Τι υποστήκαμε; Υποστήκαμε την βάσανο του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είναι ένας φόρος του παρελθόντος. Το χαράτσι και ο ΦΑΠ είχε μπει από πριν δεν το βάλαμε εμείς και ο οποίος προξένησε μεγάλη φασαρία στην κοινωνία επειδή πολλοί που δεν πλήρωναν άρχισαν να πληρώνουν, άλλοι πολύ και άλλοι λιγότερο και αυτοί δεν μπορούσαν να ακουστούν.
Τώρα, το μνημόνιο του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου είναι το εντελώς ανάποδο. Είναι 92% φόροι και 8% μεταρρυθμίσεις και μείωση δαπανών. Για αυτό… μπορούν και κάνουν προσλήψεις και λένε ότι δίνουν περισσότερα λεφτά στους μετακλητούς. Τα εντελώς ανάποδα!
Δεν ισχύει ότι είμαστε το ίδιο, ούτε τα μνημόνια είναι τα ίδια. Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ως Νέα Δημοκρατία ότι θα γίνουμε αντιμνημονιακή δύναμη και θα πούμε «Go back madam Merkel» και θα εξορίσουμε την τρόικα.
Τι πετύχανε αυτοί τα δύο αυτά χρόνια;
Πετύχανε να αλλάξουν το όνομα της τρόικας σε θεσμούς. Τι άλλο πετύχανε; Να μην βλέπουμε την τρόικα στα υπουργεία αλλά στο Χίλτον. Δηλαδή πετύχανε να πληρώνουμε και το Χίλτον. Αυτό πετύχανε μιας και το Χίλτον εμείς το πληρώνουμε, το ελληνικό δημόσιο. Άρα λοιπόν από όλα αυτά συνάγεται το συμπέρασμα ότι όποιος θέλει να πληρώνει λιγότερους φόρους, όποιος θέλει να έχει προοπτική η οικονομία του και όποιος θέλει να δει να γίνονται δυο πράγματα στον τόπο δεν έχει άλλη επιλογή από την Νέα Δημοκρατία.
– Συμφωνείτε δηλαδή με το ΚΚΕ που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «οπορτουνιστή»;
Στο 100%. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι είναι κλασσικοί «οπορτουνιστές» χωρίς καμία αμφιβολία. Ο κ. Τσίπρας είναι γεννημένος τυχοδιώκτης. Εγώ δεν πιστεύω ότι έχει καμία ιδεολογία, ούτε αριστερή ιδεολογία. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να έχει την εξουσία. Τώρα τον βόλεψε να πάει πάρει την εξουσία με την ιδεολογία της Αριστεράς. Ένας ιδεολόγος αριστερός θα συνεργαζόταν ποτέ με τον Καμμένο; Όχι. Με τον Καμμένο ταιριάξανε τα χνώτα τους γιατί τους ταίριαξε η καρέκλα. Αυτό είναι που τους ενδιέφερε. Άρα δεν έχουν τέτοιου είδους ιδεολογικά κωλύματα.
Βέβαια το πρόβλημα με την Αριστερά και τον κ. Τσίπρα είναι ότι επειδή όλη του την ζωή ήταν Αριστερός, αυτό ακολουθούσε, δεν έμαθε πως δουλεύουν τα λεφτά. Επειδή δεν μπορεί να καταλάβει πως δουλεύουν οι αγορές, χάνει πολύτιμο χρόνο, βάζει φόρους και κάνει γενικά όλα αυτά που κάνουν οι Αριστεροί, όταν κυβερνάνε και φτάνει δυστυχώς για αυτόν και για εμάς σε μια φιλελεύθερη Ευρώπη…. είναι πρόβλημα.
– Στα εσωκομματικά της ΝΔ τώρα γίνεται λόγος ακόμα και για «εμφύλιο» ανάμεσα στους Μητσοτακικούς και τους Καραμανλικούς. Πόσο αληθές είναι αυτό;
Ακούστε! Από όσα διαβάζετε για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας κρατήστε το 1/10. Ένα κόμμα που έχει συσπείρωση 90%, μπορεί να έχει εμφύλιο; 90% συσπείρωση έχουμε! Εκλέξαμε καινούργιο αρχηγό πριν από ένα χρόνο. Σε μια ανοιχτή διαδικασία μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. Τι παραπάνω να κάνουμε; Είναι οι δημοσιογράφοι που θέλουν να κάνουν άρθρα που μπορούν να πιάσουν μια δήλωση να την «ξεχειλώσουν». Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καμία απολύτως διαφοροποίηση από την κεντρική απόφαση που πήραμε τότε.
– Για να έρθουμε και στα θέματα Εθνικής Άμυνας μιας και είστε τομεάρχης, πρόσφατα είδαμε μια διαφοροποίηση, εμφύλιο το βάφτισαν πολλοί, στο υπουργείο. Είδαμε τον κ. Βίτσα να διαφοροποιείται από τον κ. Καμμένο σε σχέση με την προμήθεια μαχητικών 5ης γενιάς και με πηγές του υπουργείου ως προς την αναφορά σε θερμό επεισόδιο στα ανοιχτά της Κύπρου το καλοκαίρι. Από την πλευρά σας πιστεύετε πως χρειάζονται οι εξοπλισμοί αυτοί;
Καταρχήν δεν πρέπει να ζούμε σε φαντασιώσεις. Το μαχητικό 5ης γενιάς, τα F-35 για τα οποία συζητάμε, είναι ωραία αεροσκάφη, υπέροχα. Παίρνει η Τουρκία και μας δημιουργεί αυτό το πρόβλημα στο Αιγαίο χωρίς καμία αμφιβολία, όμως μπορούμε να τα πάρουμε; Η απάντηση είναι πολύ απλή.
Όχι δεν μπορούμε να τα πάρουμε! Για να πάρεις μία Μοίρα 30 αεροσκαφών F-35, στην πραγματικότητα με τον εξοπλισμό τους και το service τους και όσα πρέπει να έχεις πρέπει να δώσεις 5 με 6 δισεκατομμύρια. Αυτά τα έχει η ελληνική οικονομία; Όχι. Άρα γιατί μπαίνουμε σε μια συζήτηση στην οποία στην πραγματικότητα οι αντικειμενικές συνθήκες μας το απαγορεύουν. Πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις.
Τώρα η διαφωνία Καμμένου-Βίτσα θα έλεγα να μην δίνεται σημασία. Παντού φίλοι είναι. Απλός ο ένας έχει ένα δεξιό ακροατήριο που πρέπει να ικανοποιήσει και ο άλλος έχει ένα αριστερό ακροατήριο που πάλι πρέπει να ικανοποιήσει.
– Παρατηρώ ότι συμφωνείτε με τον κ. Βίτσα στο θέμα αυτό.
Εγώ μακάρι να είχα λεφτά να πάρουμε τα F-35 και σας λέω ότι το θέμα της Αεροπορίας και της διαφοράς δυναμικής που θα δημιουργηθεί από την ώρα που η τουρκική αεροπορία θα έχει F-35 είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρούμε αντίμετρα. Σας λέω όμως ότι δεν μπορώ να λέω στον κόσμο ψέματα. Δεν έχουμε τα λεφτά για να αγοράσουμε τα F-35. Τι να κάνουμε τώρα;
– Με τις συζητήσεις που έχετε με το Επιτελείο σας ποιες κατευθύνσεις θα ακολουθήσετε;
Υπάρχουν λύσεις. Πρώτα απ’ όλα η αναβάθμιση των F-16 είναι κάτι που πρέπει να γίνει και υπάρχουν και άλλες λύσεις. Είχε προτείνει η ΕΑΒ στο παρελθόν ωραίες ιδέες όπως τα ραντάρ που μπορούμε να φτιάξουμε. Υπάρχουν λύσεις μην ανησυχείτε.
– Εάν αύριο γίνουν εκλογές και η ΝΔ τις κερδίσει και εσείς ως τομεάρχης κληθείτε να αναλάβετε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχοντας ένα «εκρηκτικό» ταπεραμέντο, σε βαθμό που πολλοί σε αυτό σας παρομοιάζουν με τον κ. Καμμένο, πως θα το «ελέγξετε» μιας και ο υπουργός Άμυνας δεν πρέπει να είναι τόσο «εκρηκτικός» και να αφήνει την εξωτερική πολιτική στο Υπουργείο Εξωτερικών, πως θα το χειριστείτε εσείς;
Πρώτα απ’ όλα σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι είμαι εγώ τομεάρχης Άμυνας σήμερα δεν προεξοφλεί ότι θα είμαι υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό είναι ένα άλμα το οποίο κάνετε δεν ισχύει. Όταν θα γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε θα αποφασίσει την κυβέρνησή του. Σήμερα αυτό που έχουμε κάνει στα πλαίσια του κανονισμού του Κοινοβουλίου είναι να έχουμε κάνει έναν καταμερισμό της εργασίας μεταξύ των βουλευτών.
Οφείλω όμως να πω επειδή δεν θέλω να αποφύγω την ουσία του ερωτήματος για τον «εκρηκτικό» χαρακτήρα, ότι την περίοδο που είμαι τομεάρχης Άμυνας, παρά ότι όλοι προεξοφλούσαν ομηρικούς μου καυγάδες με τον Καμμένο δεν έκαναν κανέναν, τηρώ πάρα πολύ χαμηλούς τόνους και έχω καλέσει τον κύριο υπουργό να μην βγαίνει στις τηλεοράσεις να προκαλεί τους Τούρκους. Έχω κρατήσει τελείως διαφορετική πολιτική από εκείνος ακολουθεί. Διότι θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας, και σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος, το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι η μόνη αρμόδια Αρχή για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής είναι ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο εκάστοτε υπουργός των Εξωτερικών. Ο υπουργός Άμυνας, όχι ο Καμμένος, ο άλφα, ο βήτα, όλοι δεν έχουν καμία δουλειά με την εξωτερική πολιτική.
Η μόνη δουλειά του υπουργού Άμυνας είναι να φροντίζει να εξακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι αξιόμαχες, ώστε εάν και εφόσον χρειαστούν να είναι εκεί σε πρώτη χρήση για τα συμφέροντα του Έθνους. Αυτή είναι η δουλειά του. Δεν έχει καμία περαιτέρω δουλειά. Υπό την έννοια αυτή κάθε φορά που ο κ. Καμμένος μιλάει και ανοίγει θέματα εξωτερικής πολιτικής υπερβαίνει τον Συνταγματικό του ρόλο και μπαίνει στα «χωράφια» του υπουργού Εξωτερικών.
– Πριν λίγες ώρες, δια των τιτιβισμάτων είδαμε την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Είναι αυτή η πολιτική όπως την είχε στο μυαλό του ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν μπήκε στην πολιτική;
Καταρχήν ωραίο ματς! Όχι τα «τιτιβίσματα», το ματς επί της ουσίας ήταν ένα φανταστικό παιχνίδι για όποιον βλέπει ποδόσφαιρο. Τώρα επί της ουσίας. Εμένα δεν μου αρέσουν οι «ξύλινοι» πολιτικοί και υπό την έννοια αυτή δεν θα ψέξω τον κ. Τσίπρα που έκανε το tweet. Μου άρεσε πάρα πολύ η απάντηση του κ. Μητσοτάκη. Ήταν αυτό που λέμε πληρωμένη απάντηση και έβαλε «γκολ» κατευθείαν για αυτό αν δείτε τα retweet και τα favourite ο Μητσοτάκης πέρασε κατά πολύ τον Τσίπρα γιατί το διαδίκτυο επιβράβευσε την απάντηση. Πρέπει να σας πω ότι η πολιτική είναι σκληρό σπορ. Έχει και τάκλιν, έχει και κλωτσιές, έχει και κίτρινες κάρτες και κόκκινες κάρτες, έχει την διαιτησία. Όλα είναι μέσα στην πολιτική. Αυτή είναι η αλήθεια.
Όποιος έχει μια ρομαντική άποψη για την πολιτική σας βεβαιώ και ως ιστορικός που μου αρέσει να διαβάζω την πολιτική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ας κρατήσει για τον εαυτό του.