Οι τελευταίες εξελίξεις και το νέο μείγμα πολιτικής, όπως αυτό ορίστηκε στο τελευταίο Eurogroup, κρίνοντας την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, κυριαρχούν στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, και αφορά τα «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Η τροπολογία για το ΤΧΣ

Σε αυτό το κλίμα, με ενδιαφέρον αναμένεται η στιγμή που θα συζητηθεί η τροπολογία που έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των οργάνων διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς και της Επιτροπής Επιλογής των μελών τους, καθώς είναι πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης οι πρόσφατες εξελίξεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Είναι, πάντως, πιθανό η συζήτηση της τροπολογίας να μετακινηθεί για την προσεχή Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου.

Το νέο μείγμα πολιτικής

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσόγκας, είπε ότι «η θέση της κυβέρνησης “ούτε ένα ευρώ για επιπλέον λιτότητα” κρίθηκε βάσιμη, κρίθηκε δίκαιη και εφαρμοστέα και αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους». «Η ελληνική πλευρά συμφώνησε στη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1-1-2019, υπό τον απαράβατο όρο ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ολιστική σύλληψη των παραμέτρων μίας οριστικής συμφωνίας που θα θέσει τέλος στην ανελέητη λιτότητα, θα λειτουργήσει προωθητικά για την ελληνική οικονομία, θα τερματιστούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής με επιστροφή στις αγορές και την αυτοδύναμη ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους», σημείωσε ο κ. Τσόγκας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «αμφισβήτησε χαιρέκακα την προχθεσινή συμφωνία, έβαλε το κεφάλι της στην άμμο και αρνήθηκε αμήχανα, αναιτιολόγητα και με προσχηματική επιμονή, το θετικό πρόσημο της συμφωνίας, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια και δείχνοντας το στρατηγικό και υπαρξιακό της αδιέξοδο».

«Σε αφωνία ο υπουργός»

«Έχουν αρχίσει να στερεύουν και τα συνθήματα και τα επιχειρήματα από την πλευρά της κυβέρνησης», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος, σχολιάζοντας τα περί «υπαρξιακού αδιεξόδου της ΝΔ», επεσήμανε ότι «το αδιέξοδο είναι πραγματικό, είναι πραγματικό, όμως, για την κυβέρνηση και έχει να κάνει με τις πολιτικές της, τις επιλογές της και τις πρακτικές της». «Νομίζω ότι οι τυμπανοκρουσίες των πρώτων 24ωρων έχουν σταματήσει.

Αυτήν τη στιγμή είναι όλοι προβληματισμένοι για το τι συμβαίνει, υπάρχει αφωνία από τον αρμόδιο υπουργό και νομίζω όλοι κατανοούμε τι θα έρθει το επόμενο διάστημα εδώ μέσα», υπογράμμισε. Σε σχέση με τις επικρίσεις που δέχεται η στάση της ΝΔ, ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι «στη συνείδηση του κόσμου είναι γνωστό πως όποτε η ΝΔ έπρεπε να έχει θέση ευθύνης την πήρε και την πήρε με κόστος πολιτικό, βλέποντας πάντα το συμφέρον της χώρας». Όπως πρόσθεσε, ακόμη και στη νομοθέτηση, η ΝΔ ψηφίζει αρκετά μεγάλο ποσοστό από τα νομοθετήματα και διατάξεις αυτών, κάτι που δεν έγινε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, ούτε για ένα νομοσχέδιο, ούτε για ένα άρθρο.

 «Κουτόχορτο»

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να ταϊσει τον κόσμο κουτόχορτο για τις αποφάσεις του Eurogroup και να τον πείσει ότι όλα πάνε καλά» και πρόσθεσε ότι όλα αυτά γίνονται «σε μία Ευρώπη που βράζει και αλλάζει για να διαλέξει έναν διαφορετικό δρόμο, που δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη φαύλη λερωμένη ΕΕ που προσπαθεί να καθυποτάξει τα έθνη και τους λαούς».

«Διδακτορικό στο ψέμα»

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, κάλεσε την κυβέρνηση να πει τι έγινε στο Eurogroup της Δευτέρας και τι έχει συμφωνήσει να προνομοθετήσει. «Όσοι πιστεύουν και διαλαλούν ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανέτειλε μία καινούργια εποχή στην Ελλάδα, κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους. Οι διαστάσεις της άτυπης συμφωνίας που έγινε προχθές επιτρέπουν παρερμηνείες και πολιτική εκμετάλλευση», ανέφερε και τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι πρωταγωνιστής στη μετα-αλήθεια».

«Τρεις μέρες τώρα μετά το Eurogroup, και ο υπουργός Οικονομικών είναι εξαφανισμένος», σημείωσε ο κ. Γρηγοράκος και επεσήμενα ότι η κυβέρνηση έχει πάρει διδακτορικό στο ψέμα. «Έχετε υποστεί τέτοια μετάλλαξη, που είστε όλοι αγνώριστοι», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως η προνομοθέτηση μέτρων αντιβαίνει στο Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σήμερα την αποδέχεται μετά βαϊων και κλάδων και εκλιπλαρεί την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα.

«Έρχεται νέα σφαγή»

«Ποια είναι η εξομάλυνση που επήλθε στο τελευταίο Eurogroup; Η προθυμία της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη νέα μεγαλύτερη σφαγή στο αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά, για την πλειοψηφία του λαού, προκειμένου να στηριχθεί το κεφάλαιο, μέσα από νέες φοροαπαλλαγές και μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους, που τα κατατάσσετε στα αναπτυξιακά μέτρα;», σχολίασε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. «Τελικά, καλά κάνει ο λαός και όταν ακούει για τις κόκκινες γραμμές σας, ξέρει ότι δεν είναι κόκκινες αλλά επικίνδυνες», είπε η βουλευτής της ΚΚΕ και πρόσθεσε πως η υποκρισία περισσεύει και κάνουν κριτική στην κυβέρνηση και αυτοί που ψήφισαν μαζί της το τρίτο μνημόνιο.

«Δεν πάψαμε στιγμή να προειδοποιούμε πως όσο αργότερα τόσο χειρότερα τα πράγματα», ανέφερε για τις τελευταίες εξελίξεις ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και υπογράμμισε πώς όσο η κυβέρνηση κωλυσιεργεί να υλοποιήσει αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει, τόσο εντείνει την αναξιοπιστία της και τόσο θα ενισχύονται οι ακραίες φωνές των δανειστών. «Το κοινό χθεσινό μήνυμα Λαγκάρντ-Μέρκελ είναι “υλοποιείστε, επιτέλους, όσα έχει συμφωνήσει. Όσο αποφεύγετε τα δύσκολα στουρθοκαμηλίζοντας, τόσο θα εμφανίζονται γιγαντωμένα αύριο μπροστά σας”», είπε ο κ. Δανέλλης.

Θετικός στο νομοσχέδιο, δήλωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης. Αντίθετα, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Ι. Σαρίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακή πρακτική στον τρόπο που νομοθετεί με εκπρόθεσμες και ακοστολόγητες τροπολογίες. Αναρωτήθηκε, επίσης, αν όλα όσα συμφωνήσει με τους εταίρους η κυβέρνηση έρθουν στη Βουλή με τη μορφή ενός νομοσχεδίου και ενός άρθρου, για να είναι δυνατή η ψήφισή τους.

Η πληρωμή των καθαριστριών

Τον προβληματισμό της για τις διατάξεις του άρθρου 25 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες θεωρούνται σύννομες οι δαπάνες για την καθαριότητα των κτιρίων δημοσίων υπηρεσιών και των ΟΤΑ, διατυπώνει, στην έκθεσή της, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Πρόκειται για δαπάνες που προέκυψαν μετά την παράταση συμβάσεων για το προσωπικό καθαριότητας μέχρι το τέλος του 2017, και που, όπως σπεύδει να επισημάνει το επιστημονικό συμβούλιο, «η διάταξη απηχεί πάγια νομοθετική πρακτική ως προς τις εν λόγω δαπάνες που καλύπτουν αποδοχές συμβασιούχων εργασίας ή έργου».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, με βάση το Σύνταγμα, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου τελεί υπό την προϋπόθεση ότι το προσωπικό καταλαμβάνει νομοθετημένες οργανικές θέσεις. Ακόμη, τονίζει ότι στην παράταση των συμβάσεων για την καθαριότητα δεν εμπίπτουν ατομικές συμβάσεις που συνήφθησαν για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών στον τομέα καθαριότητας, η διάρκεια των οποίων δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες, εντός συνολικού διαστήματος 12 μηνών και οι οποίες έχουν συναφθεί από 1-1-2016 και μετά. «Υπό το φως των ανωτέρω, γεννάται προβληματισμός ως προς τη δυνατότητα κάλυψης αναγκών καθαριότητας των κτιρίων του Δημοσίου, οι οποίες δεν έχουν επείγοντα και απρόβλεπτο χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, προϋποθέτουν ύπαρξη οργανικών θέσεων, τις οποίες καταλαμβάνει το συμβασιούχο προσωπικό, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου», αναφέρει η επιστημονική υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των συγκεκριμένων διατάξεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για το μείζον ζήτημα των συμβασιούχων, που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, παραμένουν σε ομηρία. Από την πλευρά της, η ΝΔ είχε επισημάνει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει πως οι ΟΤΑ δεν πρέπει να πληρώσουν αυτές τις δαπάνες διότι δεν ακολουθήθηκαν νόμιμες διαδικασίες.

Το Μέγαρο Μουσικής

Στις υπουργικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο σήμερα προστέθηκε ακόμη μία. Υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς και με αυτήν παρέχεται ώες τις 31-8-2017 φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνέχιση της λειτουργίας του και να έχει τη δυνατότητα να εισπράξει την κρατική επιχορήγηση ή άλλα οφειλόμενα από τρίτους ποσά και έτσι να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι.