Στον απόηχο της επ’ αόριστον αναβολής της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πέρασε σήμερα το κατώφλι του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο υπουργός στην εθιμοτυπική του επίσκεψη συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και αντεισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου ενώ είχε και σύντομη συζήτηση με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κοντονής επανέλαβε τη θέση του ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση για τα όρια ηλικίας των ανώτατων δικαστών διότι «είναι ρητή η συνταγματική διάταξη». Όπως ανέφερε ο υπουργός αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου αναμένεται να επανέλθει στο θέμα της συνταξιοδότησης των δικαστών και να ορίσει νέα Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου για την προσεχή ή την μεθεπόμενη εβδομάδα. Σήμερα η κ. Θάνου ενημέρωσε τους αρεοπαγίτες για την αναβολή της αυριανής Ολομέλειας επικαλούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου που είχε οριστεί από την ίδια ως εισηγήτρια της υπόθεσης ήθελε περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσει την τοποθέτηση της.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς η έκδοση της οποίας έχει οριστεί για αύριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κοντονής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συναντήθηκα σήμερα με την ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελέα και του Αντεισαγγελείς όχι μόνο με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων εκ μέρους μου, στο πλαίσιο μιαςεθιμοτυπικής επίσκεψης Υπουργού Δικαιοσύνης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά και μιαςουσιαστικής συζήτησης σε θέματα που η Κυβέρνηση θέλει να έχει τη γνώμη των ανωτάτων εισαγγελέων της χώρας. Κι αυτό ξεκίνησε σήμερα με αφορμή τη συζήτηση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί αύριο στη Μάλτα -και γι αυτό το λόγο μεταβαίνω- σχετικά με το ζήτημα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Έγινε αναλυτική συζήτηση επί όλων των θεμάτων που μας προβληματίζουν και μας απασχολούν. Ακούσαμε τη γνώμη των ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών και με βάση τις απόψεις τους και τις δικές μας προτεραιότητες θα διαμορφώσουμε και την τελική μας πρόταση στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών. Θέλω να τονίσω τη σημασία για την Κυβέρνηση της ουσιαστικής επαφή της με τους δικαστές των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Οι σχέσεις καθορίζονται από το νόμο αλλάμπορούν να γίνουν ουσιαστικές και εποικοδομητικέςμέσα από τη μόνιμη και συνεχή ανταλλαγή απόψεων επίσοβαρών νομικών και κοινωνικών ζητημάτων. Ως εκ τούτου το δήλωσα αυτό και στους ίδιους. Το δηλώνω και δημόσια ότι αυτές οι συζητήσεις και επαφές θα είναι μόνιμες και θα συζητώνται όλα αυτά που απασχολούν την Κυβέρνηση αλλά και το Δικαστικό Σώμα».
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών ο Υπουργός επανέλαβε ότι τυχόν «αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να γίνει μόνο μέσω της αναθεωρητικής διαδικασίας του Συντάγματος και με κανένα άλλο τρόπο. Η Ολομέλεια μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίζει για οποιοδήποτε ζήτηματίθενται από τα μέλη της. Και για εμάς, για την κυβέρνηση εννοώ, θα είναι ευπρόσδεκτη μία οποιαδήποτε άποψη, η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος».
Ο κ. Κοντονής κάλεσε δε για μια ακόμη φορά «όλους τους εμπλεκομένους να μη δίνουν μια εικόνα εμφυλίουπολέμου στην κοινωνία γιατί αυτό θίγει το κύρος τηςΔικαιοσύνης. Και ξέρετε ένα τέτοιο κακό δεν αφορά μόνο τον παρόντα χρόνο αφορά και το μέλλοντα και σωρεύονται προβλήματα τα οποία δεν είναι ανάγκη αυτή την ώρα να τα δημιουργούμε. Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι πολλά και είναι άλλου τύπου. Καλούμε λοιπόν τους πάντες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιλύσουμε αυτά τα χρονίζοντα προβλήματα της Δικαιοσύνης και να μην αναλωνόμαστε σε αντιπαραθέσεις».
Σε ερώτηση αν είχε σχετική ενημέρωση για το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε : « Όχι. Συνεδρίασαν τα Τμήματατου Αρείου Πάγου, με διαφορετικές συνθέσεις, αναμένουμε την απόφαση και η Κυβέρνηση θα κάνει απολύτως αποδεκτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Άλλωστε και από επιστημονικής απόψεως η Κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα δεν εμπλέκεται ως Εφετείο του Αρείου Πάγου. Για να σοβαρευτούμε, επειδή κάποιοιέτσι το παρουσιάζουν. Η εμπλοκή της Κυβέρνησης σε περίπτωση εκδόσεων γίνεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να κριθούν λεπτά ζητήματα διακρατικών σχέσεων».