Την αισιοδοξία της, ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για τη νέα δανειακή σύμβαση, εξέφρασε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, στο πλαίσιο σημερινής ομιλίας της σε ημερίδα στη Διπλωματική Ακαδημία Βιέννης, επισημαίνοντας πως, παρά τις έντονες κυβερνητικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα, η όλη εξέλιξη διαμηνύει σίγουρα περισσότερη σταθερότητα, καθώς διαμορφώνεται ευρύτερη βάση στη Βουλή για τις μεταρρυθμίσεις.
Η κ. Φέκτερ απέφυγε να σχολιάσει, εάν η ματαίωση τελικά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που είχε αρχικά εξαγγείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αρκεί για να αποδεσμευτεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των οκτώ δισεκατομμυρίων Ευρώ και η ίδια, όπως σημείωσε, θα αναμένει τη σχετική συζήτηση ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την ερχόμενη Δευτέρα στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας, στην οποία η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Για την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, η ιδέα του δημοψηφίσματος από μεν οικονομική σκοπιά δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη, ως πολιτικός όμως μπορεί εύκολα να φανταστεί πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα στην Ελλάδα, όπου σε μικρό κύκλο διαπιστώθηκε ότι λόγω των ανησυχητικά αυξανόμενων κοινωνικών εντάσεων εξαιτίας του προγράμματος λιτότητας απαιτούνταν εκτόνωση της πίεσης, κάτι που σχεδίαζε μέσω του δημοψηφίσματός του ο κ. Παπανδρέου, συνέβη όμως το αντίθετο.
Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, κανείς θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την επόμενη ημέρα, κάτι που παρέλειψαν, όπως σημείωσε, οι Ελληνες, ενώ το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος είναι πάντα ανοικτό και αυτό επέτεινε την κρίση εμπιστοσύνης και αύξησε την πίεση σε ολόκληρο το ευρωπαικό επίπεδο.
Ήδη σε χθεσινή της συνέντευξη σε αυστριακή εφημερίδα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε διατυπώσει την άποψη ότι η εξαγγελία από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με θέμα τη νέα δανειακή σύμβαση, ανάγεται πιθανότατα σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, που όμως μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία, συμπληρώνοντας πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θέλουν να αποφευχθεί μια τέτοια χρεοκοπία, για αυτό και έχουν αναστατωθεί.