Με επιθέσεις εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, διάνθισε την ομιλία του για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος.
Αντιμετωπίζοντας ένα βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης, πως το 2020 η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα χρέους του 2009 (120%), ο κ. Μόσιαλος ανέφερε «ακούγεται εύλογο για κάποιον που δεν ξέρει μαθηματικά και οικονομικά» και παρατήρησε πως «το μεγάλο πρόγραμμα του Ζαππείου έχει αξιολογηθεί από τον οικονομολόγο Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς υπερηφανεύεται πως πέρασε την πολιτική του έρημο κοιτάζοντας τους τοίχους της οικίας του. Κανείς ωστόσο πολιτικός δεν έμεινε αντίστοιχα στην οικία του. Θα έπρεπε να κάνει κάτι διαφορετικό – τουλάχιστον να βελτιώσει τα οικονομικά του…».
Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την απαρέσκειά του για την στάση «κάποιου σοβαρού πολιτικού που κάλεσε προηγουμένως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αγνοώντας πως ο ίδιος έχει υποφέρει από κάποιον που ανέτρεψε την δική του κυβέρνηση – και μιλώ βεβαίως για τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ».
«Θέλετε να γυρίσουμε σε μία μακρά υφεσιακή πορεία;» ρώτησε απευθυνόμενος προς τα δεξιά έδρανα ο κος Μόσιαλος. «Απλά μαθηματικά, δεν μπορεί κανείς να το ζητήσει.
Ακόμα και χωρίς τη συμφωνία, το 2020 το χρέος θα έφθανε στο 173%. Με το Ζάππειο-2 θα ξεπερνούσαμε το 300%. Γιατί δεν στέλνετε την μαγική σας λύση για αξιολόγηση σ’ έναν διεθνή οργανισμό; Στις επίσημες ανακοινώσεις της Συνόδου του ΕΛΚ, δεν υπάρχει τίποτα» παρατήρησε.
Ο υπουργός Επικρατείας ευχαρίστησε τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ και σημείωσε πως «δεν φταίει για όλα τα δεινά η ΝΔ, παρά μονάχα για τον τεράστιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό των τελευταίων χρόνων. Φταίει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα που δόμησε μια χώρα με βάση τον κρατισμό».
«Για να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία: Να πούμε ποια είναι τα όρια του δημόσιου και του ιδιωτικού, να αποδεχθούμε πως εκτός από δικαιώματα στην κοινωνία υπάρχουν και υποχρεώσεις, να πραγματοποιήσουμε την διάκριση μεταξύ συλλογικού και ατομικού, να βρούμε ισορροπία κινήτρων και επιβράβευσης του ρόλου του κράτους.
Εκεί θα πάμε θέλουμε δεν θέλουμε. Η Ελλάδα πρέπει ν’ αλλάξει και θ’ αλλάξει» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.