«Τα δείγματα δεν είναι θετικά. Δεν αποκλείεται τελικά να τα καταφέρουμε, αλλά όταν συνήθως, δεν υπάρχει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών από πριν, η απόφαση κορυφής είναι γενικόλογη», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Βήμα FM.
«Νομίζω ότι το μόνο που είναι αρκετά ώριμο είναι η αύξηση των κονδυλίων του EFSF, το οποίο είναι από μόνο του θετικό, με την έννοια ότι συνειδητοποιούν ότι με τα χρήματα που υπάρχουν ήδη δεν μπορεί να δοθεί μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη είναι εκεί, αλλά τα του οίκου μας που μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ και το τι θα γίνει, ποιες θα είναι οι επιμέρους ρυθμίσεις ενός τυχόν κουρέματος και πώς θα λειτουργήσουν αυτά σε σχέση με τις τράπεζες είναι ανοιχτά».
Όπως τόνισε «το πρόβλημα είναι, κατά τα ψέματα, ότι αυτά τα δύο χρόνια, από την υπογραφή του Μνημονίου μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει ούτε μία από τις δεσμεύσεις της. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να το εξηγήσεις σε έναν Γερμανό, ο οποίος σου λέει «γιατί δεν κάνατε ούτε μία αποκρατικοποίηση;».
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η τρόικα δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών», ενώ ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η νέα σύμβαση από 180 βουλευτές τόνισε ότι είναι υπέρ τονίζοντας ότι «έγραψα ένα άρθρο και το είπα ξεκάθαρα ότι αυτό πρέπει να ψηφιστεί, κατά τη γνώμη μου, από 180 βουλευτές. Όχι νομικά ή συνταγματικά. Αλλά πολιτικά».
Τέλος, επανέλαβε τη θέση της για συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις τονίζοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Ο άνθρωπος δεν μπορεί άλλο. Και δεν μπορεί άλλο και η κυβέρνησή του. Είναι βέβαιο. Δεν μπορεί γιατί δεν πιστεύει σ’ αυτήν την πολιτική, γιατί δεν έχει την αποφασιστικότητα να την εφαρμόσει, γιατί και εκείνη το εξέθρεψε αυτό και έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Δεν μπορεί για διάφορους λόγους».
«Χρειάζεται λοιπόν σ’ αυτήν την κατάσταση και το έχω πει από το Μάιο – κοντεύω να γίνω γραφική – μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, με τεχνοκράτες, υποστηριζόμενη από τις πολιτικές δυνάμεις πλην της Αριστεράς, διότι έχει διαλέξει τον άλλο δρόμο, και από εκεί και πέρα, να έχουμε στοιχειώδη εθνική συνείδηση, ευθύνη και τον πατριωτισμό που θέλαμε να έχουμε όλοι απέναντι του ελληνικού λαού», είπε.