Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, έγινε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού Κοινωνικών Πολιτικών, ενώ αύριο ολοκληρώνεται η συζήτησή του με την ψήφιση και επί των άρθρων.
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση, με επίκεντρο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Έντονα αντέδρασαν, τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, στις κατηγορίες του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση δημιούργησε ζοφερά σύννεφα πάνω από τη χώρα.
Για «γκεμπελική μέθοδο» έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κατηγορώντας τον κ. Γεωργιάδη ότι ακολουθεί τη ρήση «συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, κάτι θα μείνει».
Ταυτόχρονα επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντας της «απίθανη λαθροχειρία» σε ότι αφορά τα πλεονάσματα, και τόνισε ότι στα κείμενα της Κομισιόν που δεν είναι δεσμευτικά, υπάρχουν οι προτάσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
«Ψυχραιμία – και σε αυτό θα απαντήσουμε. Είναι γνωστή η ιστορία των δανειστών. Θα ψηφιστούν τα μέτρα και θα δείτε ότι πάλι δεν θα συμβεί τίποτα στο τέλος», πρόσθεσε η κ. Φωτίου.
Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ζοφερή περίοδο που διανύει η χώρα και για σύννεφα που βρίσκονται από πάνω της, σε σημείο όπως είπε, που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Σημείωσε δε, ότι το έγκυρο οικονομική έντυπο Economist, προέβλεψε Grexit πριν το Brexit.
«Ενώ ο πρωθυπουργός ανακοινώνει κοινωνικό μέρισμα και θριαμβολογεί, ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι παγώνει τη ρύθμιση για το χρέος έως ότου υπάρξουν διευκρινίσεις. Ξαναζούμε το ίδιο θέατρο του παραλόγου του 2015, που μας οδήγησε στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ταυτόχρονα, επικαλούμενος τα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν έπαιζε το παιχνίδι του κ. Σόϊμπλε, «που ήθελε να διώξει τη κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί ήθελε να πάει την Ελλάδα στη δραχμή».
«Είναι λάθος να πυροδοτούνται εσωτερικές καταστάσεις. Δεν βοηθούν τη χώρα, δεν είναι αποδοτικό για το συμφέρον της, γιατί υπονομεύεται η προσπάθεια της», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.
Παράλληλα, διέψευσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά τη λήξη του 2018, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρία σενάρια στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του ΔΝΤ με 1,5% πλεόνασμα.
«Η κυβέρνηση παλεύει με μια διατυπωμένη συγκεκριμένη πρόταση που είναι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, και αφορά την δέσμευση για 2,5% πλεόνασμα, με ταυτόχρονη δέσμευση ότι το 1% του κρατικού Προϋπολογισμού, θα κατευθύνεται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Μαντάς και κατηγόρησε την ΝΔ ότι αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση για καίρια ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Η κυβέρνηση δίνει μάχη και κάνει αγώνα σε πολλά επίπεδα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει με σαφήνεια να τοποθετηθεί πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Θέλει ή δεν θέλει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους; Στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση; Στηρίζει ή όχι την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τα πλεονάσματα, ή θέλει στο όνομα μικροκομματικών της συμφερόντων να προκαλέσει νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας στη χώρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαντάς και κατέληξε:
«Όταν έχουμε προγράμματα που εκπληρώνουμε και υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων, είναι δικαίωμα της Βουλής, μέσα από τις προτάσεις της κυβέρνησης για το κοινωνικό επίδομα, να προχωρά;
Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που καθορίζουν, όχι μόνο το τώρα, αλλά και το μέλλον της χώρας. Από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι όλα αυτά τα ζητήματα συζητούνται στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης με τους θεσμούς».