«Ο Πειραιάς δίνει στρατηγικές ευκαιρίες για επενδύσεις και εξαγωγικές δραστηριότητες, με την Κίνα χτίζουμε σταθερά και εποικοδομητικά μια συμμαχία για την ανάπτυξη», επεσήμανε το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος υποδέχτηκε τον πρόεδρο της κινεζικής Γερουσίας (National Consultative Assembly of China), Jia Qinglin, στις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε επίσης ότι όλο και περισσότερες επενδύσεις από την πλευρά της Κίνας αρχίζουν και στρέφονται προς τη χώρα μας.

«Αυτή η επένδυση στον Πειραιά είναι στρατηγικού χαρακτήρα για τους ίδιους τους Κινέζους, αλλά και για μας που θέλουμε να δημιουργήσουμε εδώ στον Πειραιά μια μεγάλη ναυτιλιακή πρωτοβουλία, προκειμένου να προσελκύσουμε ναυτιλιακό συνάλλαγμα σε ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές επενδύσεις», πρόσθεσε ο υπουργός και ανέφερε ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα που πέρυσι ήταν πολύ χαμηλές, της τάξης του 1%, για φέτος έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 50%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε επίσης ότι σε λίγο καιρό οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα θα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών οι οποίες αυξάνονται έτσι και αλλιώς 40% με 45%, ετησίως.

«Η Ελλάδα αλλάζει ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Καταργούμε τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα και έτσι ανοίγουμε το δρόμο για τις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα που αφορούν την πραγματική οικονομία και διαμορφώνουν νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας ευχαρίστησε για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το κινεζικό έργο, στο λιμάνι του Πειραιά.

Ανέφερε ότι η κινεζική τράπεζα ανάπτυξης έχει έρθει σε επαφή ήδη με Έλληνες εφοπλιστές προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ποσό των 5 δισ. ευρώ από το ταμείο στήριξης προς τους Έλληνες για επενδύσεις στο ναυτιλιακό τομέα στην Κίνα.

Νωρίτερα, ο Jia Qinglin ξεναγήθηκε στα γραφεία της διοίκησης της Cosco και στις εγκαταστάσεις του ΣΕΠ, ενώ τον υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι με τους οποίους είχε ολιγόλεπτη συνομιλία.