«Και στο ζήτημα του χρέους και στο ζήτημα της λιτότητας αυτή η κυβέρνηση, όπως έχει διαπραγματευτεί μέχρι τώρα, έχει φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Το 2016 ήταν η χρονιά με τη χειρότερη λιτότητα στα χρόνια του μνημονίου και έχω την αίσθηση ότι το 2017 θα είναι ακόμη πιο άσχημη χρονιά», είπε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις με πολύ χειρότερους δημοσιονομικούς όρους, είχαν πετύχει καλύτερα αποτελέσματα για το χρέος και την έξοδο στις αγορές.
«Δεν μπορούμε μια ζωή να περιμένουμε αν ο Ομπάμα θα πει κάτι για το χρέος, ή αν η κυρία Μέρκελ θα ξυπνήσει ωραία το πρωί, για να μας προχωρήσει στη ρύθμιση του χρέους ή ο κ. Ρέγκλινγκ ή ο κ. Ντράγκι. Το θέμα είναι τι διαπραγματεύσεις κάνουμε και τι δημοσιονομικά δεδομένα έχουμε διασφαλίσει για τη χώρα, ώστε να κάνουμε σωστή διαπραγμάτευση», υπογράμμισε.
Ο κ. Καραγκούνης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι ανέκδοτο να συζητάμε ότι θα υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική με αυτούς τους φόρους κι αυτό το πλαίσιο», διευκρινίζοντας ότι: «Έχουμε κλειστό τραπεζικό σύστημα, η χώρα συνεχίζει να είναι σε κεφαλαιακούς ελέγχους -που υποτίθεται ότι τον Ιούνιο του 2016 θα είχαμε βγει- έχουμε μία φορολόγηση, η οποία είναι υπερβολική στις επιχειρήσεις και στις ανώνυμες εταιρείες, αλλά και ευρύτερα στον ΦΠΑ που αφορά π.χ. στην αγροτική δραστηριότητα είναι στο 24%. Οπότε τα βασικά εργαλεία που χρειάζεται ένας επενδυτής εγχώριος είναι αρνητικά. Το οικονομικό κλίμα είναι πάρα πολύ άσχημο και αποτυπώνεται στα επιτόκια δανεισμού της χώρας που είναι στο 8%».
Ο βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε το αίτημα του κόμματος για προσφυγή στις κάλπες, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής και μόνο θα οδηγήσουν σε πρώτη φάση σε ένα καλύτερο θετικότερο οικονομικό κλίμα. «Όταν πιστεύει ο κόσμος, οι αγορές, ότι θα έλθει μία αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, που θα κοιτάξει να μειώσει τη φορολογία, να δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα και στην επιχειρηματικότητα, αυτό και μόνο, θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο, πιο θετικό κλίμα», εξήγησε.
«Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο κόσμος θα κληθεί να δώσει το 60% του εισοδήματός του, είτε είναι συνταξιούχος, είτε ελεύθερος επαγγελματίας, είτε δημόσιος υπάλληλος. Ποιος πιστεύει αλήθεια ότι η χώρα μπορεί να σταθεροποιηθεί και να θέλει να βγει στις αγορές, όταν έχει αυτό το μείγμα πολιτικής, ενώ έχει αυτά τα δημοσιονομικά δεδομένα για τη χώρα; Είναι αναγκαία συνθήκη οι εκλογές, δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα άλλο» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.