Την κοινή τους βούληση τους για περαιτέρω ενίσχυση και σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομάρ Τσελίκ. Οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι η σχέση των δύο χωρών είναι ειρηνική και φιλική, σε μια γειτονία φιλίας και συνεργασίας και ότι θέληση και τη βούληση και της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι να συνεχιστούν, να εμβαθύνουν και να στερεωθούν οι διακρατικές σχέσεις και η ειλικρινής παραγωγική επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως εκλαμβάνει την επίσκεψη του Ομάρ Τσελίκ σαν ένα άγγελμα ειρήνης και φιλίας και σαν ένα έμπρακτο δείγμα ότι κρατάμε διαρκώς ανοιχτούς και ενεργούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών, σημειώνοντας πως «αυτό που περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση και το φίλο τουρκικό λαό είναι ο διαρκής και σταθερός σεβασμός των διεθνών συνθηκών και του πλαισίου εντός του οποίου συμβιώνουμε».
Σημείωσε πως η συμπαράσταση στη δημοκρατική ομαλότητα και η ευημερία των λαών είναι αμοιβαία και εξέφρασε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην Τουρκία για την εξασφάλιση της ευημερίας του τουρκικού λαού και των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως «έχουμε το ιστορικό καθήκον, ίσως και το ιστορικό προνόμιο ως γείτονες με την Τουρκία που ζούμε τόσους πολλούς αιώνες πλάι και μαζί, να είμαστε οι άνθρωποι και η κυβέρνηση και οι πολιτικοί οι οποίοι θα μπορούμε να εξηγούμε και να διαμεσολαβούμε και να βοηθάμε τον τουρκικό λαό για να τον καταλάβουν και οι υπόλοιποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για παρεξηγήσεις στις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει.
Από τη μεριά του, ο κ. Τσελίκ κόμισε μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και αδελφότητας και μίλησε με θερμά λόγια για τη φιλοξενία του, κάνοντας λόγο για εξαίρετη υποδοχή και θετική επίσκεψη. «Είμαστε σε μια φιλική χώρα, σε μια χώρα που είναι σύμμαχος μας και εν ονόματι του τουρκικού λαού κομίζω μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και αδελφότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επισήμανε πως «υποστηρίζουμε πάντα την Ελλάδα ως μια χώρα σταθερότητας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλλουμε και στην ευμάρεια της». Δήλωσε, μάλιστα, την αισιοδοξία του ότι η φιλία και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα βαίνει αυξανόμενη και σημείωσε πως «στο μέλλον θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας και να συμβάλλουμε αμφότεροι στην αύξηση του επιπέδου ευημερίας και των δύο λαών».
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως επανέλαβαν πως είναι σειρά της Ελλάδας να φιλοξενήσει -ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη- το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Σμύρνη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και οι δύο υπουργοί στο προσφυγικό ζήτημα και τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, συζητώντας τις διάφορες πτυχές της. Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας γενικά λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, χάρη κυρίως στις ενέργειες της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο και κάποιες δυσκολίες τεχνικής υφής κατά την εφαρμογή της. Για τη ρύθμισή τους, οι δύο υπουργοί έδωσαν αμοιβαίες διαβεβαιώσεις ότι «θα κάνουν το παν για να ρυθμιστούν». Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε το προσφυγικό ως τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και εξαιρετικά μεγάλες και δύσκολες τις μεταναστευτικές ροές, και τόνισε πως η ΕΕ έχει αφήσει την Ελλάδα και την Τουρκία μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο θέμα. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επέκρινε την ΕΕ υποστηρίζοντας πως δεν έχει κάνει τα δέοντα και δεν έχει πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να στηρίξει την Τουρκία και τόνισε την ανάγκη σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα να δράσει για να αντιμετωπιστεί αυτό το ανθρώπινο δράμα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα απελευθέρωσης της βίζας εκ μέρους της Τουρκίας, ο κ. Ξυδάκης διατύπωσε τη θέση πως «η Ελλάδα υποστηρίζει την απελευθέρωση της βίζας και ζητεί και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την παράταση του πιλοτικού προγράμματος τουριστικών θεωρήσεων, που αφορά κυρίως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν δείξει ότι με μεγάλη ασφάλεια και με μεγάλο όφελος και για τους λαούς και για το πνεύμα ελεύθερης κίνησης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα έχει λειτουργήσει».
Ο κ. Τσελίκ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών για την απερίφραστη και άμεση υποστήριξη που παρείχαν στη δημοκρατικά εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Τουρκίας, όταν έγινε η «ατυχής απόπειρα πραξικοπήματος». Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε την επιστροφή των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα ζητώντας πολιτικό άσυλο, εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό στην ελληνική νομοθεσία και ότι θα αναμένουν «να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν όλες οι διαδικασίες και να επιστραφούν στην Τουρκία». «Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατέφυγαν στην Ελλάδα 8 δολοφόνοι πραξικοπηματίες, οι οποίοι δυστυχώς ενδύονται τη στολή του τουρκικού στρατού και θα θέλαμε το συντομότερο δυνατό να πραγματοποιηθεί η διαδικασία επιστροφής τους στην Τουρκία. Δηλώθηκε απερίφραστα ο τρόπος ο οποίος εκλαμβάνεται η παρουσία αυτών των ατόμων στα ελληνικά εδάφη. Δεν θεωρούνται ως άτομα ζητούντα άσυλο στην Ελλάδα. Βεβαίως, η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει και σε αυτόν τον τομέα με πλήρη ανεξαρτησία και με ό,τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Σεβόμαστε τις διαδικασίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά του, ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στην ακαριαία αντίδραση της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης για την ομαλότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του τουρκικού λαού που εκδηλώθηκε εκείνη βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος, επισημαίνοντας ότι ίσως ήταν η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που εκδηλώθηκε αμέσως. Τα αισθήματα και η βούληση παραμένουν αταλάντευτα τα ίδια, υπογράμμισε.