«Ελλάδα και Ρωσία απολαμβάνουν προνομιακών παραδοσιακών σχέσεων στη βάση της κοινής Ορθόδοξης πίστης και του μακραίωνου πολιτισμικού τους πλούτου», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο «4ο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ Ελλάδα-Ρωσία 2η Χιλιετία Φιλικών Σχέσεων».
«Είναι αυτοί οι δεσμοί ήπιας δύναμης, αλλά ιδιαίτερης ισχύος, οι οποίοι και αποτελούν εγγύηση του πνεύματος συνεργασίας και της αμοιβαίας εκτίμησης που διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας» ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.
Σε αυτό το σημείο, ο υφυπουργός έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις μακραίωνες σχέσεις των δύο λαών, δίνοντας έμφαση στους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς, στην Ορθοδοξία, στις κοινές αξίες, στον διεθνή ρόλο της Ρωσίας και στους Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής, που αποτελούν, όπως είπε, λαμπρούς παραστάτες ελληνορθόδοξης παράδοσης στη ρωσική επικράτεια. Ειδικότερα, έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στον Αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας και θεμελίωσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, και στην ελληνική κοινότητα στη Ρωσία, που αποτελεί, όπως επισήμανε, τον πλέον αποτελεσματικό πρεσβευτή, τον συνδετικό κρίκο στις σχέσεις των δύο κρατών, ενισχύοντας τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, ενώ διατηρεί διαρκώς ανοικτό τον δίαυλο πρόσβασης, κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. «Πάνω από 100 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες ελληνικής καταγωγής, αποτελούν λαμπρούς παραστάτες ελληνορθόδοξης παράδοσης στη ρωσική επικράτεια. Πολυάριθμοι ομογενειακοί σύλλογοι και οργανώσεις, με πλούσια εκδοτική και πολιτιστική δράση, πρεσβεύουν το ελληνορθόδοξο πνεύμα σε όλες τις δράσεις της ρωσικής κοινωνίας και απολαμβάνουν αποδοχής και διάκρισης σε αιρετές και μη θέσεις. Κυρίαρχος φορέας ενίσχυσης και διατήρησης της ελληνικής παράδοσης, η ελληνική γλώσσα, διδάσκεται σε 10 πανεπιστήμια, με ακόμα το άκουσμα του Ορθόδοξου Ευαγγελίου στις εκκλησίες της ρωσικής επικράτειας να προκαλεί συγκίνηση και να αποτελεί παρακαταθήκη της κοινής ορθόδοξης συνείδησης και παράδοσης μεταξύ των δύο λαών» παρατήρησε ο κ. Αμανατίδης.
Επισήμανε, μάλιστα, πως «οι αρχές της Ορθοδοξίας, η κοινή πίστη στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες, η κοινή παράδοση κρατών και λαών που μετρούν χιλιετίες ιστορίας και πολιτισμού, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και θεμέλια λίθο ανάπτυξης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, στη βάση αλληλοκατανόησης και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης, που ξεπερνά το συγκυριακό των πολιτικών συσχετισμών».
Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδος-Ρωσίας, σημειώνοντας πως «αποσκοπεί στην ουσιαστική επανεκκίνηση των παραδοσιακών φιλικών μας σχέσεων σε όλο το πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας και δράσης, προκειμένου ο προνομιακός σύνδεσμος παράδοσης, πίστης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών, να μετουσιωθεί σε πολιτικές και πολιτισμικές συνέργειες απτών αποτελεσμάτων».