Σημαντικά λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης, καθώς και η διαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου του δικαστικού κλάδου, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα του δικαστικού κλάδου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου διαμορφώνει ένα νέα δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών. Ειδικότερα, δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών.
Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Όπως υπογραμμίζεται, στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμόν στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, καθώς και η Γενική Επίτροπος της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη και ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μιχαήλ Ζυμής. Από την πλευρά της κυβέρνησης, συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, και ο γ.γ. πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου δήλωσε ικανοποίηση για τη συνάντηση. «Θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών» τόνισε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.
Β. Θάνου: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών»
«Η συνάντηση έγινε μετά από δικό μας αίτημα γιατί θέλαμε να τεθούν προς συζήτηση, επ’ ευκαιρία της ενάρξεως του δικαστικού έτους, διάφορα θεσμικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Επίσης, θέλαμε, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, να θέσουμε προς συζήτηση ορισμένα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών, η διασφάλιση του μισθολογίου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και διάφορα άλλα θέματα», είπε η κ. Θάνου, αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησης.
Για το εάν υπάρχει συμφωνία στα μισθολογικά ζητήματα και εάν υπάρχει θέμα αυξήσεων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είπε ότι «δεν τίθεται θέμα μειώσεως του μισθολογίου των δικαστών». «Ούτε αυξήσεως βεβαίως», απάντησε, ερωτηθείσα σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι «σε μία τέτοια περίοδο δεν θα ζητούσε ποτέ κανείς αύξηση» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε, απλώς, να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του μισθολογίου μας». Επίσης, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το μισθολόγιο των δικαστών παραμένει ως έχει.
Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός είπε κάτι για το πρόσφατο «επεισόδιο» στο ΣτΕ και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η κ. Θάνου απάντησε ότι «καμία τέτοια αναφορά δεν έγινε», παραπέμποντας στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφόσον ήθελε να δώσει εκείνος κάποια απάντηση επί αυτού του ζητήματος.
Ν. Σακελλαρίου: «Όσοι επιχειρούν να διαταράξουν το κλίμα ενότητας και ηρεμίας, το οποίο επικρατεί στο δικαστήριο, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη δικαιοσύνη»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, επεσήμανε ότι «το δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους, ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων». «Εμείς είμαστε τεταγμένοι στο υπηρεσιακό μας καθήκον, προσπαθούμε να το επιτελούμε κατά τρόπο άψογο, σε ένα κλίμα ενότητας και ηρεμίας, που είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά της ομαλής λειτουργίας ενός ανωτάτου δικαστηρίου», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει: «Όσοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας, το οποίο επικρατεί στο δικαστήριο προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη δικαιοσύνη και τη βλάπτουν, σε μία καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την πατρίδα μας».
Ο κ. Σακελλαρίου τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή η υπόθεση των τηλεοπτικών μέσων δεν είναι η μόνη υπόθεση που έχει να δικάσει το δικαστήριο και παραδέχθηκε ότι είναι μία σοβαρή υπόθεση, όπως εξίσου σοβαρές υποθέσεις είναι εκκρεμείς στο δικαστήριο, παραπέμποντας στα θέματα των μισθών, των συντάξεων, της κρίσης της ελληνικής κοινωνίας. «Και το καθήκον το δικό μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας και να μπορέσουμε με τις αποφάσεις μας και την άψογη τήρηση της διαδικασίας, ώστε μήπως τυχόν δώσουμε κάποια ελπίδα, μία ώθηση της κοινωνίας προς τα εμπρός να λύσει κάποια από τα προβλήματά της».
Ο πρόεδρος του ΣτΕ υπενθύμισε «πόση μάχη έδωσε αυτό το δικαστήριο για να μη μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις» και συμπλήρωσε ότι «το κοινωνικό του πρόσωπο έδειξε μέχρι τώρα το δικαστήριο και θα συνεχίσει να το επιδεικνύει αυτό». «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται», σημείωσε.
Σε σχόλιο ότι «δύο, όμως, συνάδελφοί σας δικαστικοί έχουν κάνει καταγγελίες», (σσ η πρόσφατη εξέλιξη με τους δύο δικαστικούς που παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ διατυπώνοντας ορισμένες καταγγελίες), ο κ. Σακελλαρίου, ανέφερε: «Σας απήντησα ότι αυτοί, οι οποίοι πράττουν αυτά είναι οι ελάχιστοι, μία μειοψηφία, η οποία προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στο κλίμα ενός ανώτατου δικαστηρίου».
Ερωτηθείς πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, απάντησε: «Λέτε να σας πει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, να εξαγγείλει πότε θα κάνει διάσκεψη μίας υποθέσεως;». «Εγώ έχω μία ευθύνη, έχω μία ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου, προπαραμονή της διασκέψεως, να καθίσουν ήρεμοι σε ένα τραπέζι να πάρουν μία απόφαση, εγώ αυτά τα τίμια πράγματα ξέρω και πηγαίνω σπίτι μου και κοιμάμαι ήσυχος, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου», σημείωσε.
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση από ποιούς γίνεται αυτή η χειραγώγηση, επεσήμανε: «Νομίζω ότι είναι τόσο σαφές, ώστε δεν χρειάζεται να σας δώσω καμία εξήγηση».
Επίσης, ο κ. Σακελλαρίου υποστήριξε ότι το δικαστήριο κινήθηκε με πολύ γρήγορες κινήσεις και από τον Μάιο συνεχίζει να ασχολείται με ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία τα εκδικάζει και εκδίδει αποφάσεις τάχιστα.