Για τις αλλαγές στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, μίλησε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξάνθος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

«Στο τομέα της ψυχικής υγείας υπήρξε ένα βάλτωμα ενώ από τη δεκαετία του 1990 έχουν γίνει βήματα έτσι ώστε να υπάρξει σταδιακή αποασύλωση. Αναπτύχθηκαν δομές φιλοξενίας στην κατεύθυνση ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, διευκρινίζοντας πως το όχημα που ήταν οι ΜΚΟ, οι οποίοι ήταν και οι φορείς που διαχειρίζονταν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και είχαν την ευθύνη να εντάσσουν αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Ξάνθος.

Και πρόσθεσε:«Ωστόσο, στην μνημονιακή περίοδο είχαμε ένα βάλτωμα, υπήρξε αδυναμία να δημιουργηθούν νέες δομές και υπήρχε ένα σύμφωνο με κάποιες συμφωνίες μέχρι το τέλος του 2015 να κλείσουν τα 3 ψυχιατρεία και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πήρε αυτή την άσχημη πραγματικότητα και προσπάθησε να κάνει στον τομέα αυτό μια δίκαιη μεταρρύθμιση, η οποία έχει μεταφραστεί σε συγκεκριμένο σχέδιο.

Αναλυτικότερα, έχουμε ένα νομοσχέδιο που κάνει τομή στη διοικητικές δομές, αποκεντρωμένη, με όργανα συμμετοχικά όπου συμμετέχουν και οι λήπτες των αποφάσεων, με μια κουλτούρα σεβασμού, με μια από τα κάτω μεταρρύθμιση. Στο κομμάτι της στελέχωσης των δομών έχουμε περιχαρακώσει στο πακέτο 1.600 προσλήψεων που θα γίνουν συνολικά στην υγεία, 300 προσλήψεις στον τομέα της ψυχικής υγείας, όπου θα πλαισιώσουν τις ήδη υπάρχουσες».

Επισήμανε ακόμη ότι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται, παρακολουθούν πάνω από 10.000 ανθρώπους και από φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός ανέλαβε τη χρηματοδότηση τους, έτσι δεν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα.

Για τα ψυχοδιαγνωστικά του ΚΕΘΕΑ και ειδικότερα για το προσωπικό επισήμανε πως« αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με μπλοκάκι χωρίς όμως να συμφωνούμε, είναι μια παροδική κατάσταση προσθέτοντας πως είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός που θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου για την πρόσληψη προσωπικού».

Για τις αλλαγές στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τόνισε πως είχαμε έλλειμμα δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, «είχαμε μόνο τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου και τα οποία έχουν μια επαρκή στελέχωση υπήρχε στα αστικά κέντρα ένα έλλειμμα, έχουμε βέβαια τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ τα οποία όμως αποδιοργανώθηκαν επί υπουργίας του κ. Γεωργιάδη.