H επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης βρέθηκε για άλλη μία φορά επί έδρας και μάλιστα ανωτάτου δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια της πεντάωρης ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με την ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Η αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων ήταν δύο από τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης , ενώ ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς δεσμεύτηκαν ότι μέχρι τιις 11 Οκτωβρίου 2011 θα έχουν στείλει στο αρμόδιο υπουργείο τις προτάσεις τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης, που κατά γενική ομολογία, φτάνει συχνά στα όρια της αρνησιδικίας.
Στη σύσκεψη εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, ο γενικός γραμματέας Νικόλας Κανελλόπουλος και οι ειδικοί γραμματείς Γιάννης Ιωαννίδης και Μαρίνος Σκανδάμης. Από την πλευρά των δικαστών παρόντες ήταν η πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ιωάννης Τέντες αντίστοιχα, οι αντιπρόεδροι και οι αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έχει ανάλογη συνεργασία με τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αμέσως μετά ο υπουργός δήλωσε:
«Έχουμε γενικά ένα οργανωμένο διάλογο με τις ηγεσίες όλων των δικαστηρίων της χώρας. Στόχος να απαντήσουμε στην αναβάθμιση της λειτουργίας της δικαιοσύνης του δικαιικου μας συστήματος συνολικά με ριζικές τομές και αλλαγές, με στόχο την επιτάχυνση χωρίς να υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την ποιότητα της δικαιοσύνης. Αλλά οι καθυστερήσεις έχουν φέρει στη χώρα μας ένα καθεστώς αρνησιδικίας.
Ο απλός άνθρωπος, ο απλός πολίτης δεν μπορεί να βρει το δίκιο του και αυτός είναι ο στόχος, να τον βοηθήσουμε να το βρει.
Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να φέρουμε ένα νομοσχέδιο στη βουλή προς αυτή την κατεύθυνση που θα έχει ριζικές ανατροπές.
Οφείλω να πω ότι με τις ηγεσίες όλων των δικαστηρίων έχω μια καλή συνεργασία, έχουμε ανοίξει όλα τα θέματα με άξονα την ειλικρίνεια γιατί υπάρχει παθογένεια και ένας εσωτερικός διάλογος θα βάλει τα ζητήματα στην ουσία τους.»