H οριστική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης και διοικητικής λειτουργίας είναι βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης προκειμένου να αλλάξουν ριζικά οι θεσμοί και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε ως χώρα «και να πάμε από την οικονομία του κράτους και του τίποτα σε μια παραγωγική δομή με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα».
Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ ενώ ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπόμπ Τράα, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι πρέπει να τηρηθεί ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είναι η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα και όπως σημείωσε «τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η απομάκρυνση θα τον αποφασίσει η κυβέρνηση».
Τόνισε τόσο σε δηλώσεις του όσο και στην τοποθέτησή του ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος και όσο πιο γρήγορα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις τόσο γρηγορότερη θα είναι και η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη σημειώνοντας όμως ότι χώρες πιο οργανωμένες από τη δική μας, όταν τους συνέβη κάτι παρόμοιο, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία χρειάστηκαν μια δεκαετία για να βγουν από την κρίση.
Η επιβράδυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων, όπως είπε, ήταν αρνητική εξέλιξη στην πορεία που είχε χαραχθεί προ διετίας και τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει πείσει επενδυτές και πολίτες για τον χρόνο που χρειάζεται και για τον τρόπο που θα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει το κατάλληλο δυναμικό η ανάκαμψη δεν θα επιτευχθεί χωρίς αναστροφή του οικονομικού κλίματος.
Ως αιτία για την μη επίτευξη των στόχων ανέφερε την απροσδόκητη αναταραχή των διεθνών αγορών και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Σημείωσε δε και αυτός, ότι δεν έχει να προτείνει «μαγικές συνταγές για αυτόματη έξοδο από την κρίση».
Ανέφερε ότι η πρώτη φορά που ήρθε στη χώρα μας ήταν τον Απρίλιο του 2009 οπότε και πρότεινε άμεσα αποκρατικοποιήσεις για να πάρει την απάντηση, όπως είπε, ότι αργότερα θα είναι καλύτερα διότι θα ανέβει η τιμή πώλησης και υπογράμμισε ότι εμμένει ακόμη και σήμερα στην ίδια θέση ότι δηλαδή οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα και σχολίασε ότι πρέπει να λειτουργήσει καλά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας «μοιάζουν με καρδιογράφημα νεκρού». Οπότε δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές οδοί.
Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στις δράσεις που προωθεί το υπουργείο και την αναμόρφωση του οικονομικού κλίματος και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από κοινού με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Χαν για να μπουν στην αγορά 15 δις. ευρώ για επενδύσεις, ανέφερε ότι για να έρθουν άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα γίνεται μια σειρά προσπαθειών.
Σημείωσε ότι με την υπηρεσία μίας στάσης ήδη έχουν ιδρυθεί 3000 επιχειρήσεις «ενώ σε λίγες μέρες, σε συνεργασία με την Τρόικα, θα προχωρήσει η κατάργηση περίπου 72 εμποδίων».
Σχετικά με τη ρευστότητα, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να λυθεί οριστικά το θέμα αν δεν λυθεί το συστημικό πρόβλημα της χώρας αλλά γίνονται κάποιες κινήσεις και ενδεικτικά σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων του ΕΤΕΑΝ με τις τράπεζες ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης σε ΜμΕ.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις επενδύσεις σε ενέργεια τουρισμό υποδομές με μια τράπεζα εγγυήσεων.
Τέλος σχετικά με τις εξαγωγές ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί νόμος που απλοποιεί πλήρως τις διαδικασίες εξαγωγής με ένα δικαιολογητικό για όλη η εξαγωγική διαδικασία.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου σημείωσαν ότι «κάπου υπάρχει λάθος στη συνταγή της Τρόικας καθώς η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί σε βαθύτερη κρίση την οικονομία και σε ρήξη την κοινωνία» και ανέφεραν ότι δεν χρειάζεται η Ελλάδα «πλάνο Μάρσαλ» δηλαδή δωρεάν κεφάλαια αλλά στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Αμερική και να μην περάσουν τα λεφτά που θα δοθούν τη χώρα από χέρια στην ελληνική ή ευρωπαϊκή γραφειοκρατία αλλά να προωθηθεί «ένα επενδυτικό σοκ» με διεθνείς διαγωνισμούς.
Επισημάνθηκε πολλές φορές η διστακτικότητα μεγάλων επιχειρήσεων να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας ενώ σχετικά με τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ως παράδειγμα αναφέρθηκε από τον κ. Τάσο Ευαγγέλου ( ότι η φορολόγηση στα αλκοολούχα ποτά οδήγησε καταναλωτές και εμπόρους να αγοράζουν τις προμήθειές τους από τη γειτονική Βουλγαρία και ο κλάδος να δείχνει μείωση των γενικών επενδύσεων κατά 40% και 20% μείωση της απασχόλησης.