Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην ΕΕ ο Α.Σαμαράς ανεβαίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη παρουσία στην ΔΕΘ. Δύο θα είναι τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του τόσο στην κεντρική ομιλία όσο και στις επαφές με τους παραγωγικούς φορείς.

Πρώτον το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες και δεύτερον η διαπραγμάτευση όρων των συμφωνιών με τους δανειστές και την ΕΕ.

Το πιθανότερο είναι, το έχουν άλλωστε εισηγηθεί πολλά στελέχη ,ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα αποφύγει να μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την λέξη νέα διαβούλευση. Γιατί αυτό? Γιατί πέρσι όταν η ΝΔ μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση δεν ήταν προ των πυλών οι εκλογές και με βάση και τις δημοσκοπήσεις δεν είχε φόβο να κυβερνήσει.

Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει και πλέον κορυφαία στελέχη εφιστούν την προσοχή στον Α.Σαμαρά σ ότι αφορά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις στον Ελληνικό Λάο γιατί πλέον υπάρχει ο .φόβος να κυβερνήσει και θα πρέπει να πει γιατί δεν υλοποιεί βασικές δεσμεύσεις.

Ένα τρίτο σημείο που θα τονίσει ο Α. Σαμαράς είναι ότι δικαιώθηκε στην εκτίμηση ότι το μείγμα πολιτικής και μέτρων που εφάρμοσε η τρόικα και η κυβέρνηση ήταν λάθος.

Ό ,τι ακριβώς αυτό το μείγμα δημιούργησε την ανεξέλεγκτη ύφεση ,την καλπάζουσα ανεργία και περιόρισε τις δυνατότητες ανάπτυξης. Κατά τα λοιπά ο πρόεδρος της ΝΔ ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη με στόχο να παρουσιάσει ένα συνολικό και συγκροτημένο κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα είναι πιο προσγειωμένο και πιο ρεαλιστικό από το Ζάππειο 1 και το Ζάππειο 2.

Κι αυτό για οι επιτελείς της ΝΔ εκτιμούν ότι πλέον ανά πάσα στιγμή είναι πιθανή μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε γιατί ο Γ.Παπανδρέου θα κρίνει ότι είναι θετική η συγκυρία είτε γιατί θα κρίνει ότι η κυβερνητική του πλειοψηφία είναι οριακή.