Στην τελική ευθεία για τον εκλογικό νόμο μπαίνει πλέον η κυβέρνηση, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Σήμερα ο νέος εκλογικός θα βγει σε διαβούλευση, όπου θα παραμείνει για δύο με τρεις ημέρες και εν συνεχεία αναμένεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για το νέο εκλογικό σύστημα.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου, μία ημέρα πριν τις εξαγγελίες Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Δεδομένο πάντως θεωρείται ότι η ψηφοφορία θα γίνει μετά τις 10 του μήνα, αφού το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού που από σήμερα θα βρίσκεται στην Κίνα, στις 8-9 Ιουλίου στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στις 10 στο Παρίσι για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες και αξιωματούχους, δεν αφήνουν πολλά χρονικά περιθώρια.
Στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο προσδοκούν να εκμεταλλευθούν το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει για να πιέσουν έτι περαιτέρω προκειμένου να εκθέσουν τους αρχηγούς των κομμάτων που «δεν θα υπερψηφίσουν ένα δημοκρατικότερο και δικαιότερο εκλογικό σύστημα», με τα βέλη να επικεντρώνονται πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι δεδομένη η θέση του, κυρίως στον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Η πρωτοβουλία για την απλή αναλογική αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις προς τα κόμματα κυρίως της ήσσονος αντιπολίτευσης, με το Μαξίμου να χαρακτηρίζει τον στόχο των 200 βουλευτών δύσκολο αλλά όχι απρόσιτο. Οι πολιτικοί συσχετισμοί που έχουν δημιουργηθεί μετά και τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνουν ότι επί του παρόντος δεν συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα 2/3 της Εθνικής Αντιπροσωπείας, δίχως ωστόσο να μπορεί κανείς να αποκλείσει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες εκτιμάται από το Μαξίμου ότι έστω και με ορισμένους αστερίσκους θα υπερψηφίσουν σίγουρα το νομοθέτημα, ενώ ερωτηματικά παραμένουν για τη στάση του ΚΚΕ. Αναφορικά με το Ποτάμι, στο Μαξίμου σημειώνουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να έχει επιλέξει στρατόπεδο, «υιοθετώντας πλήρως τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη», ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Χρυσή Αυγή.
Οι δύο βασικές αλλαγές που θα περιέχονται στο σχέδιο νόμου είναι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες πολίτες από το 17ο έτος της ηλικίας τους.
Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου εισόδου στη Βουλή από το σημερινό 3% στο 2,5%, γεγονός που επιβεβαίωσε και με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ προχθές ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.