Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου σημείωσε πως «δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων».
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Παπαδημούλης, πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Απασχόλησης και Kοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, έφερε στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία για τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει η απουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τη έρευνα, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που εντάθηκε από το 2010 και μετά στην Ελλάδα με την εφαρμογή των μνημονίων, έχει αλλάξει το εργασιακό τοπίο με αποτέλεσμα «εργοδότες να παρουσιάζονται απρόθυμοι να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις για ζητήματα όπως ο καθορισμός του μισθού, και συνακόλουθο την αύξηση της ανασφάλιστης και της κακοπληρωμένης εργασίας».
Με αφορμή το γεγονός ότι έρευνες οικονομικών ινστιτούτων οδηγούν στο συμπέρασμα πως η απουσία συλλογικών διαπραγματεύσεων οδηγεί σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης άλλα και το ότι τα εργασιακά θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην δεύτερη αξιολόγηση το ερχόμενο φθινόπωρο, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά πληροφορίες για την θέση της Κομισιόν, αναφορικά με το καθεστώς ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ταυτόχρονα, ρωτάει αν ισχύουν τα δημοσιεύματα σε μερίδα του ελληνικού Τύπου που κάνουν λόγο για πιέσεις εκ μέρους της Κομισιόν για πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Θέμα: Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής
Η δήλωση του Ζ. Κ. Γιουνκερ πως «δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων» κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα στις 21 Ιουνίου, τροφοδοτεί την δημόσια συζήτηση για το περιεχόμενο της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την εξέλιξη του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε χώρες όπου εφαρμόζονται ή έχουν εφαρμοστεί Οικονομικά Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήδη από το 2010, έχει αλλάξει το εργασιακό τοπίο, με τους εργοδότες να παρουσιάζονται απρόθυμοι να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις για ζητήματα όπως ο καθορισμός του μισθού, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανασφάλιστης και της κακοπληρωμένης εργασίας.
Σχετικές έρευνες οικονομικών ινστιτούτων σημειώνουν πως η απουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων οδηγεί σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, παραβιάσεις του υγιούς ανταγωνισμού και τελικά σε μείωση της ανάπτυξης.
Με δεδομένο ότι τα εργασιακά θα αποτελέσουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος το φθινόπωρο,
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Πώς τοποθετείται η Κομισιόν έναντι της επαναφοράς του καθεστώτος ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων;
- Έχουν τεθεί ή πρόκειται να θέσει η Κομισιόν αιτήματα για πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο;